Doorgaan naar artikel

Weer meer glasareaal boven water, CO2-cijfer veert mee

In officiële doorrekeningen van het CO2-beleid krijgt de glastuinbouw meer areaal toegerekend dan verwacht. Dat leidt ook tot een hogere emissie.

Dat blijkt uit de Klimaat- en Energieverkenning 2023 (KEV) waarin beleid tot 2030 wordt doorgerekend. Er wordt altijd uitgekeken naar deze berekening maar voor de glastuinbouw is de versie dit jaar minder van belang. De recente fiscale aanscherpingen zoals de CO2-heffing zijn er niet in meegenomen. Door de stormachtige politieke ontwikkelingen afgelopen week wordt de KEV van 2024 interessanter voor beleidsmakers.

Wel kan uit de KEV 2023 opgemaakt worden dat uit de Gecombineerde Opgave in mei opnieuw meer glasareaal is aangemeld dan voorheen. Dit leidt in de raming tot iets hogere emissies (0,1 tot 0,2 megaton). Ook wordt duidelijk dat de onderzoekers maatregelen uit de Energiebesparingsplicht niet meetellen voor de doorrekening. Veel maatregelen zijn namelijk al meegerekend in effecten van subsidieregelingen als de EG-regeling.

Uitstoot valt terug

In 2022 zagen de uitstootcijfers er goed uit voor de glastuinbouw, maar dat is het effect van vooral stoppen van winterteelt. Ook de hoge temperaturen en lichtinstraling brachten het gebruik omlaag. Zo is 25 tot 30 procent minder aardgas gebruikt, zowel als inzet voor WKK-installaties als in ketels. Voor de landbouw en glastuinbouw lag de CO2-uitstoot opgeteld op 5,5 megaton in 2022, terwijl dat rond de 7,6 metaton lag de afgelopen jaren.

Verscherpt doel

De glastuinbouw heeft een CO2-doel in 2030 opgelegd gekregen van 4,3 megaton CO2. Dit doel moet onder andere worden bereikt door de effecten van een vlakke CO2– heffing op het totale aardgasverbruik van glastuinders vanaf 2025. De jaarlijkse hoogte van deze heffing moet nog worden vastgesteld. Daarom is deze CO2-heffing niet meegenomen in deze KEV.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin