Nu zijn Oost-Europese medewerkers weer terug zijn van ‘kerstreces’ is Toine Janssen in het Gelderse Winssen op 8 januari de snoeiwerkzaamheden weer aan het opstarten.
“Eind vorig jaar zijn de koppen van alle perenbomen en het eerste perenperceel al gesnoeid. Er lijken veel bloemknoppen te zitten, dat maakt het snoeien makkelijk.” In de loop van februari komen de appelpercelen aan de beurt voor de wintersnoei. “Het oudste perceel Elstar dat er nog staat, produceerde vorig jaar 60 ton per hectare en komt voor het fijne snoeiwerk pas het laatste aan de beurt.”
Bloei afwachten
Janssen wil met het oog op mogelijke beurtjaarbomen eerst rond de bloei zien wat er nu echt aan bloemknoppen zit. Voor de percelen met Maribelle en jonge Elstar, die vorig jaar vroeg met de hand gedund zijn, is hij minder bang dat er te weinig bloemknoppen zullen zijn.
Tussendoor heeft Janssen in zijn perceel Maribelle nieuwe bestuivers Golden Delicious geplant. Maribelle is het appelras dat hij samen met enkele andere biologische fruittelers onder de merknaam BelleBio verkoopt. “De bestuivers van de siermalus die er in stonden, bleken erg gevoelig voor bloedluis te zijn. Daarom gaan we ze rooien.”
Mutant Elrosa
Op een ander perceel wordt de oudste Elstar van 20 jaar gerooid. “Als in het voorjaar de grond weer goed berijdbaar is en de grondtemperatuur een stuk hoger, volgt de nieuwe inplant. Het wordt weer Elstar, maar dan wel de mutant Elrosa. Elrosa is een relatief gladde mutant en dat is voor ons als biologische telers een voordeel, omdat we sneller problemen met schilverruwing hebben.”
In de biologische teelt spuiten we niet tegen vruchtboomkanker
Secuur wegknippen
Op gebied van gewasbescherming is het erg rustig. “In de biologische teelt spuiten we niet tegen vruchtboomkanker. Door het secuur wegknippen van de kankerwonden tijdens de normale wintersnoei, vormt vruchtboomkanker op ons bedrijf niet echt een groot probleem.” Voor de bemesting is het plan om een groencompost over de vorst uit te strooien. “Als dat door de nattigheid en uitblijven van vorst niet lukt, kan dat ook nog wachten tot later voor de bloei.”
Activiteiten rond metselbijen
Als klusje tussendoor heeft hij net alle plankjes van de kastjes van zijn metselbijen verzameld. In de houten regels zitten de cocons die daarna geoogst worden. “We maken de nestgelegenheid schoon en behandelen ze tegen mijten. De cocons worden tijdelijk in de koelkast opgeslagen en gaan tegen de bloei weer naar buiten. Liefst zo getimed dat de metselbijen juist rond de bloei het meeste vliegen.”
Vlotte afzet
De afzet van zijn biologische appels waarvan verkoop door anderen uitgevoerd wordt, loopt lekker door. “De laatste cellen Elstar zijn net weg en ik ben tevreden over hoe de afzet gelopen is. Door de volle oogst was onze Elstar niet te grof, want te grove Elstar drukte dit jaar de prijzen van Elstar wel vrij sterk.” Inmiddels is ook de eerste cel met Conference weg. Als echt bewaarras bij appels volgt vanaf maart vooral nog Maribelle.
Auteur: Wouter van Teeffelen