Voor Manus en Teun Laan van teeltbedrijf P.J. Laan & zonen is het in deze tijd alle hens aan dek met hun teelten in Spanje en op het bedrijf in Andijk.
In eigen land begon het rond half maart, met de oogst van de eerste winterbloemkool. Schrale oostenwind zorgde er vervolgens voor dat het land razendsnel opdroogde, maar ook dat de groei en afrijping van de kool tijdelijk op pauze ging.
“We hebben ze inmiddels al water gegeven, om de groei erin te houden”, aldus Teun Laan vorige week donderdag 4 april. “Dat je winterbloemkool moet beregenen is niet zo vreemd, maar dat moet meestal pas in de loop van april gebeuren. Je kon nu al vroeg de plantenworteltjes door de scheuren in de grond zien. Krijg je dan ineens warm weer, dan krijgt het gewas het na die schrale omstandigheden nogmaals op zijn bast.”
Als er gehamsterd moet worden, moet dat komen van de Spaanse productie
Het maakt dat het volume kool dat gesneden kan worden, nog mondjesmaat is. “Als er gehamsterd moet worden, moet dat komen van de Spaanse productie.”
Laat gestart met planten, ratten groeiend probleem
Het bedrijf is ‘bij’ met de voorjaarsplantingen, hoewel de start deze keer door de natte omstandigheden een tot anderhalve week later viel dan gedacht. “We hopen normaal eind februari, begin maart te beginnen, en de planten waren wat verder ontwikkeld dan normaal. Vandaag zijn de laatste stertrayplanten de grond in gegaan, voor de oogst tot en met juni.”
Tot nu toe is alles onder doek gegaan, de plantingen in april gaan onder wildnet. Dat voldoet, behalve tegen ratten. “Dat is een groeiend probleem.”
Sporadisch nog ploegen
De eerste plantingen gaan op de percelen waar de grond er dan het beste bij ligt. “Het is weer duidelijk dat je vroeg het beste terecht kunt op ‘strukkenveld’. Daar wordt na de bloemkooloogst niets aan gedaan, en blijft liggen zoals die ligt. Soms spuiten we tegen onkruid, als dat de overhand krijgt, maar daar blijft het bij. De zwaardere percelen die op deze manier ‘vast’ zijn blijven liggen, bewerken we in deze periode. We hebben nog wel een gewone ploeg staan, maar die wordt bijna niet gebruikt.
Sinds vorig jaar hebben we een ecoploeg gekocht, daar hebben we dit voorjaar één perceel mee gedaan. Als we al ploegen, is dat nooit voor de winter, en meestal alleen na twee opeenvolgende bloemkoolteelten.”
Bemesting
De bemesting gebeurt met organische mest en met kunstmest. Het organische aandeel bestaat uit varkensdrijfmest, en vaste mest. “Van die vaste mest hebben we deze week, week 14, alle varianten gehad: van geiten-, schapen- en koeienmest tot vaste varkensmest. Dat was wel bijzonder. We werken al wel 15 jaar met vaste mest, sinds we bij boeren land huren.”
De kunstmestgift bestaat nu nog uit KAS, vanwege de lage bodemtemperatuur. Vanaf mei wordt overgeschakeld op vloeibare stikstofmeststof die tijdens het planten in de grond wordt gebracht.
Auteur: Joost Stallen