Kees en Christian Buijsman telen in Het Grootslag 160 hectare bloemkool. Ze starten met winterbloemkool en gaan door tot in de late herfst. Mechanisatie is afgestemd op het areaal.
Het is ongeveer tien dagen voor de oogst als Christian Buijsman zijn personeel het land in stuurt om winterbloemkool te stieken. Dat gebeurt handmatig, want winterbloemkool heeft een vol gewas met relatief stugge bladeren die minder ver boven de kool uitgroeien. In de eerste week van april verwacht Buijsman de eerste bloemkool te oogsten. Dat is later 2 april geworden. Volgens de teler was de teelt van winterbloemkool nooit zonder risico’s, maar loopt het de laatste jaren gesmeerd. “Toch nog een pluspuntje van de klimaatverandering.” Het stemt de bloemkoolteler positief; een lekker begin van het seizoen. Dat de vraag in het algemeen toeneemt, is eveneens een opsteker. Buijsman weet met een ras als Reis (Hazera) het seizoen van de winterbloemkool met tien dagen te verlengen, daardoor slaan ze de teelt van dure 8 centimeter-potten over.