Doorgaan naar artikel

‘We willen in de ochtend zo lang mogelijk groei creëren’

“We hebben tot nu toe iedere week wat meer geproduceerd en de kwaliteit is erg goed”, zegt Luuk van Duijn van auberginekwekerij Gebroeders Van Duijn vestiging Steenbergen.

“We gaan richting de 2 kilo per vierkante meter in week 17. De afgelopen week was het 1,7 kilo. Het gewas staat keurig in balans, al zie je dat het met het mooie weer snel generatiever wil worden.” Het gemiddeld vruchtgewicht ligt nu rond 310 gram. “We oogsten nu nog 5 keer een derde maar in de week na Koningsdag gaan we ook op zaterdag knippen.”

Gezond gewas

Het gewas is nog goed gezond en heeft geen last van ziekten en plagen. “We hebben even wat bladluis gezien, maar door een keer met Plenum te druppelen kunnen de Aphidius sluipwespen het weer aan. Je ziet nu veel geparasiteerde bladluizen.” Trips is geen probleem, mede door het al vroeg (begin januari) inzetten van Montdorensis-roofmijten. Er is wel wat spint te zien. “We hebben Phytoseiulus-roofmijten ingezet, maar we corrigeren ook pleksgewijs met een handspuitje met Floramite, want met het mooie weer kan spint snel toenemen.” Eind februari en begin maart zijn er twee keer 0,5 Macrolophus-roofwantsen per vierkante meter uitgezet. Ze zijn maar een keer bijgevoerd met gesteriliseerde eieren van de Middellandse Zee meelmot (Ephestia). “Je gaat Macrolophus nu steeds meer terug zien. En we hebben nog steeds geen wittevlieg dus hoeven ook nog geen gele linten op te hangen. Dat is eigenlijk wel bijzonder.”

Niet te vroeg hard werken

Met de omslag naar zomers weer heeft Van Duijn de klimaatinstellingen grondig aangepast. “We willen nu in de ochtend groei creëren door de temperatuur nog wat lager te houden. Je moet de plant niet te vroeg hard laten werken en je hebt zo minder kans op chocoladevlekken (vruchtverbranding).” Het streven is om de kastemperatuur pas begin van de middag op 24 graden te hebben en dit tot 14 uur vast te houden. “Daarna mag hij op mooie dagen gerust naar 30 graden om 17 uur opbouwen.” Vanaf zonsondergang (20.30 uur) daalt de kastemperatuur naar de voornacht van 16,5 graden en vanaf 1 uur wordt er opgestookt naar 21,5 graden bij zonsopkomst. “Daar is het gewas sterk genoeg voor. De zetting is goed en je ziet geen bloemrui.”

Schermen tegen uitstraling

Een punt van aandacht is het schermgebruik. Vorige week dinsdag heeft het scherm voor het eerst de hele nacht op 80% dicht gelegen. “Met die heldere nachten wil je uitstraling voorkomen, maar het mag ook niet te vochtig worden. Voor de energie scherm je dan niet meer. Maar je ziet wel dat de stengels gelijker worden doordat de koppen warmer blijven.” Overigens valt het gasverbruik de laatste tijd mee. In week 15 verstookte hij 0,7 kuub gas per vierkante meter. In de weken ervoor 0,8 tot 0,9 kuub.

Brandschoon watergeefsysteem

Met het vele zonlicht en de hoge temperaturen staat de watergeefunit vrijwel continu te draaien. Hij probeer over de hele dag 3 keer zoveel water (in ml per m2) als de lichtsom (in Joules) te geven en tussen 12 en 15 uur zelfs 3,5 keer zoveel. De ec staat ingesteld op 2,5, maar wordt op lichtsterkte met 0,5 afgebouwd tussen 300 en 600 Watt. Voor de ontsmetting van het druppelwater wordt op drie plaatsen in het circuit waterstofperoxide toegevoegd: na de uv-ontsmetter, in de dagvoorraad en bij de watergeef-unit. Alleen in de dagvoorraad (die gevuld wordt uit regenwater met eventueel leiding- of bronwater) wordt nog Huwa-San gebruikt. Deze waterstofperoxide op basis van zilverionen heeft volgens de leverancier een langere werkingsduur. “Je merkt wel dat het watergeefsysteem nog brandschoon is. De UV-ontsmetter draait bijna op zijn top-capaciteit omdat het water kraakhelder is.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Luuk van Duijn

auberginekweker

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin