Doorgaan naar artikel

‘We trekken doeken er zelf uit en in bij paprika’

Het gewas van de gele paprika bij André en Loek Enthoven in ’s-Gravenzande staat er goed op. Dit is het hele seizoen al het geval, al was er eerder tijdelijk wel een periode met iets te veel groei en te weinig zetting.

André Enthoven: “De kwaliteit is nog redelijk goed en het is nog best grof. Het gewicht zit nog boven de 180 gram.”

 

Alles geel snijden

In week 43 is er 27 of 28 kilo geoogst. Hij hoopt met de productie boven de 30 kilo uit te komen. “Dat moet kunnen. Ze hebben nog drie weken om te groeien. En als de prijs omhoog zou gaan, zou dat ook lekker zijn.” Enthoven snijdt alle vruchten geel. “Op het laatst groen snijden. Als dat moet voor 6 of 7 cent, waar doe je dat dan nog voor? Daar verdien je niets aan.” De planning is om in week 46 te gaan ruimen, met misschien nog een staartje van de teelt in week 47.



Rupsen

Bij de plagen is enkele weken geleden nog een bestrijding tegen rupsen uitgevoerd. “Dat werden er te veel. De schade aan het blad is nog niet zo erg. Maar die poepjes op de vruchten wil je niet hebben.” Voor de rest is het rustig. Spint zit er niet. Een heel enkele boterbloemluis. Hij verwacht dat die wel onder controle zal blijven. En anders valt er nog een keer in te grijpen. Groene perzikluis komt hij gelukkig niet tegen. Want die valt niet aan te pakken met Pirimor als luis toch uit zou breiden. Schimmels vormen geen probleem. “Hier en daar een tak met Botrytis. Fusarium kom ik dit jaar hoegenaamd niet tegen.”



Nog maar paar beurtjes

Bij de klimaatinstellingen staat geen voornacht meer ingesteld. In de nacht hanteert hij 19 graden Celsius, overdag 20 tot 21 graden. De ventilatietemperatuur is 22 graden Celsius. De watergift is afgebouwd. “Nog een paar beurtjes water op een dag, met laat beginnen en vroeg stoppen.”



Nieuw schermdoek

Gewaswerk is in deze teeltfase verleden tijd. Wel wordt druk gewerkt aan het vervangen van het beweegbare schermdoek. “Dat lag er al vijftien jaar op. De garantie was verstreken.” Hij heeft gekozen voor een PhormiTexClear doek. “Dat was het goedkoopste doek dat voldoet aan de eisen voor paprika.” De meeste arbeid verricht hij met eigen mensen. “We halen het er zelf uit, en trekken het nieuwe doek er zelf in. Alleen het vastzetten van de zijkanten gebeurd door professioneel personeel, om dat netjes te doen.”

Hij voert de klus uit in drie opeenvolgende weken. Elke week een vak. Waarbij de ervaring zorgt dat het elke week wat vlotter gaat. “De arbeid voor erop en eraf van het doek is ongeveer hetzelfde als bij plastic trekken. Alleen werk je nu wat hoger.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin