Veel beleidsbepalende mensen zijn wel op de hoogte van de misstanden, maar er wordt nog weinig tot niets mee gedaan.
Laat ik eerst maar met het goede nieuws beginnen, het gaat goed met de afzet van bloemkool. We hebben in de afgelopen weken weer meerdere kopers blij gemaakt met toch heel dure bloemkool. Als iets schaars is en je kunt je klanten evengoed voorzien van bloemkool zijn ze daar hartstikke blij mee. De klant is zelfs bereid om in mindere tijden iets meer voor de bloemkool te geven, omdat we ze nu zo goed voorzien.
Misstanden in agrarisch Nederland
Verder gebeurt er momenteel veel in agrarisch Nederland. Als voorbeelden zijn te noemen: ‘Boxtel’, het nieuwe Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB-beleid) 2021 t/m 2027, de wetgeving aangaande seizoenpersoneel, de WW-uitkeringen voor buitenlandse medewerkers, GMO-subsidies en boetes op GMO-subsidies, frauderende mestverwerkers, de beschikking hebben over goed personeel, het verminderen van grond met de bestemming agrarisch land voor tal van andere doeleinden, eerlijke prijzen en zo kan ik nog even doorgaan. Ik zou over deze onderwerpen meerdere columns in Groenten & Fruit kunnen vullen en daarin tevens voor oplossingen kunnen zorgen, maar dat zou dan wel heel veel stof doen opwaaien.
Veel beleidsbepalende mensen zijn wel op de hoogte van de misstanden, maar er wordt nog weinig tot niets mee gedaan
Ik heb me via deze column ook al meerdere keren aangeboden om hierover eens in discussie te gaan met de betreffende partijen, maar tot nu toe heb ik nog niet veel aanbiedingen gehad. Veel beleidsbepalende mensen zijn wel op de hoogte van de misstanden, maar er wordt nog weinig tot niets mee gedaan.
Bezetters varkensbedrijf Boxtel
Wat er onlangs in Boxtel is gebeurd, is natuurlijk in en in triest. Nazaten van mensen die midden jaren 70 huizen kraakten in Amsterdam komen nu even een varkensbedrijf bezetten en komen daar ook nog mee weg. Met subsidiegelden, onder andere van Nederlandse loterijen, kunnen ze naar de kapper voor een kleurtje, naar de ijzerhandel voor een stukje metaal in hun neus of ergens anders en hun vrije dagen worden door de consument betaald in de vorm van een uitkering. Wij staan erbij en kijken ernaar.