Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘We snoeien de bomen in een keer af’

Hans Levels in Meijel neemt in het nieuwe jaar de schaar weer ter hand om verder te gaan met de snoei van zijn appelbomen.

Laatst geüpdatet:

Hans Levels in Meijel neemt in het nieuwe jaar de schaar weer ter hand om verder te gaan met de snoei van zijn appelbomen.

“De oudere perenbomen zijn al gedaan, we zijn nu bezig met de oudere appels. We werken min of meer van oud naar jong. Daarbij snoeien we de bomen zoveel mogelijk in een keer af, zonder lucht- of elektrische schaar. Maar we hebben wel een zaagje bij ons als een tak te dik is voor de handschaar.”

“Bij de oudere bomen lopen we tegelijk met de snoei de vruchtboomkanker na. Dat knippen we zoveel mogelijk weg. Alleen op de stam en een kleine plek op een belangrijke tak snijden we uit met een mesje. De jongere bomen lopen we wel apart na. Voor de bladval in de herfst  controleren we de bomen en knippen eventuele aantasting weg.”

Organische mest
De winterbemesting is op dit biologische bedrijf pas vanaf februari aan de orde. “Hier op de zandgrond van De Peel mag je pas na 1 februari aan de slag met organische mest. Een groencompost zou eventueel kunnen, maar ik gebruik dan het liefst champost van een biologische champignonteler.”

Afwisselend met het snoeien verwerkt Levels wekelijks appels voor enkele afnemers. Daar heeft hij geen vaste dag voor. “Het is maar net wanneer de bestelling binnenkomt.”

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers