Doorgaan naar artikel

‘We realiseren prijzen waarmee we uit de voeten kunnen’

Jan Rozendaal doet dit keer het woord, want zijn broer Hans is op vakantie. De teelt van groenselderij verloopt in Strijen naar wens.

“De eerste planting groeide als een tierelier. Op een gegeven moment ontstond er door de voorspoedige groei wel wat smet aan de onderkanten.” De teelt werd wekelijks met buizen beregend en op zaterdag 26 juli voor de laatste keer met 12 millimeter. “Achteraf gezien hebben we dat op het juiste moment gedaan en het was goed dat daar op 28 juli van nature nog een buitje van 19 millimeter achteraan kwam. Want onder de huidige omstandigheden gaat de verdamping hard. We hebben verdroging van hartblaadjes net weten te voorkomen.”

Wantsen en onkruid

Het grootste probleem voor de biologische teelt vormen wantsen. “Die pakken we door te beregenen tevens mee. Verder zorgen we door te bemesten dat de plant zo goed mogelijk aan de groei blijft. Dat scheelt ook in de druk van plagen.”

Het onkruid weet Rozendaal prima onder de duim te houden. “Met schoffelen, wieden en vingerwiederen gaat dat goed. Alleen een perceeltje rode kool is er doorheen geschoten, daar moeten we handmatig nog wat aan doen.”

Zwaar gewas

Door de goede groei is de groenselderij aan de zware kant. “Wij hebben meerdere afnemers, de ene wil ze vanaf 350 gram per stuk en de andere vanaf 400 gram. Momenteel zitten we op gemiddeld 500 gram per stuk.” Qua prijs is het onderhandelen voor Rozendaal. “We realiseren prijzen waarmee we uit de voeten kunnen. Groenselderij is voor ons een van de betere gewassen bekeken vanuit het oogpunt van rendement.”

De webwinkel van Rozendaal draagt daar nog een steentje aan bij. “Die hebben we opgezet voor consumenten, maar steeds vaker reageren ook handelsbedrijven. Stapje voor stapje lukt het steeds beter om ook op deze manier ons product aan de man te brengen.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan en Hans Roozendaal

groenselderijtelers

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin