Wim Notermans in het Zuid-Limburgse Noorbeek oogst sinds begin mei de rassen Allegro en Rumba in zijn tunnels.
“Wij telen geen Elsanta meer, in verband met de gevoeligheid voor bodemziekten. Met name Verticillium vormt op onze gronden een probleem. Wij zijn op zoek naar andere rassen en daarom telen we Allegro, Rumba en Florence. Florence is een wat later ras, in de tunnel zit die binnenkort aan de oogst. Van Allegro en Rumba hebben we ongeveer 75% geoogst. Tegen het einde van de week zal het daar ver gedaan zijn. We hebben dus een mooie spreiding van de oogst”, aldus Notermans op 28 mei. “Het bloeiseizoen was lang, dan heb je ook een lang oogsttraject. We hebben 1-jarige en 2-jarige planten in de tunnel staan. Ik verwacht dat we bij die 2-jarige wel een oogst halen van tussen 600 en 700 gram per plant.”
Constant aardbeien
Hij probeert vanaf begin mei tot eind oktober constant aardbeien te hebben. Na de oogst in tunnels volgen de junidragers buiten met dezelfde drie rassen. Vanaf half juli tot half augustus zijn van die rassen de A+ planten aan de beurt. Die zijn in week 22 geplant. Met oogst van de doordragers van het ras FF1604 vanaf half augustus totdat de vorst invalt, is het seizoen rond.
Raseigenschappen
Rumba geeft volgens Notermans mooie, lekkere vruchten en het ras is ongevoelig voor Verticillium. Wel is het ras wat gevoeliger voor roodwortelrot. Allegro is niet gevoelig voor grondgebonden schimmels. Florence is gevoelig voor echte meeldauw, daarom zijn bij dit ras in de tunnel en buiten preventieve behandelingen tegen deze schimmel noodzakelijk. Die zijn bij Allegro en Rumba niet nodig. Een behandeling in de tunnel tegen spint was dit voorjaar wel nodig. “Inmiddels hebben we dat onder controle. In het najaar hadden we daar ook niets meer tegen gedaan.”
In de buitenteelt met junidragers vormt Rumba de eerste rode vruchten. “Rumba bloeit een week later dan Allegro en Florence, maar geeft al eerder vruchten. Dat komt ook omdat het wat lichtere planten zijn. Die van Allegro zijn juist vrij zwaar.”
Geen Verticillium
Plantte Notermans voorheen zijn Elsanta pa na half september, met de nieuwe rassen durft hij planten vanaf eind augustus wel aan. “Bij Elsanta kreeg je dan een te zwaar gewas. Als daar dan veel vruchten aan kwamen, dan vielen de planten weg door Verticillium. Daar heb je met die nieuwe rassen geen last van.”
PlanetProof
De afzet verloopt via huisverkoop en via de Fruitveiling in Margraten. “We moeten tegenwoordig aardbeien met een verhaal verkopen. Daarom hebben we bij de oogst van onze eerste aardbeien alle lijsttrekkers van de politieke partijen in Limburg uitgenodigd mee te komen plukken. Ze vonden het mooi en het leverde ons veel publiciteit op. We zijn zelfs op tv geweest en er is een promotiefilmpje gemaakt. De lijsttrekkers waren gecharmeerd van ons maatschappelijk verantwoord bezig zijn. We telen PlanetProof en we gaan Wajong-jongeren inschakelen bij de oogst.”
Dure arbeid
Tunnels afbreken en weer opbouwen en tussendoor de grond bewerken behoort bij Notermans al 5 jaar tot het verleden. “Ik geef toe, als een plant in goed bewerkte grond komt te staan, levert die meer productie. Maar de opbrengsten wegen niet op tegen de kosten die je moet maken voor het afbreken en weer opbouwen van de tunnels met alles wat daarbij komt kijken. Het zijn wel uren die we tegenwoordig tegen € 18 moeten betalen. Dan kost het al snel zo’n operatie al snel € 5.000. Daar moet je heel wat aardbeien voor plukken omdat terug te kunnen verdienen.”
Auteur: Stan Verstegen