Half juni zijn er bij Jan Janssen in Pijnacker nieuwe komkommers geplant voor de tweede teelt.
De afgelopen eerste teelt is goed verlopen. “De productie is hetzelfde als vorig jaar, maar toen zijn we wel tien dagen later gestart. Dat verschil heeft te maken met het donkere weer.” Qua gemiddeld vruchtgewicht heeft hij in die eerste teeltronde lichter gesneden dan afgelopen jaar. “De prijzen van de verschillende sorteringen lagen dicht bij elkaar. Vandaar dat we 30ers zijn gaan snijden.”
Extra scherp op luis vanwege CABYV
Met ziektes en plagen is het rustig geweest. “In de wandelgangen hoor je dat er bij komkommertelers best wat CABY-virus zat. Wij hebben in totaal vijf planten gezien. We proberen elke drie weken preventief wat te doen tegen luis. De biologie pakt het anders te traag op.” Het effect van die ingrepen op de natuurlijke vijanden valt mee. “Elke twee weken verstrooien we biologie. Daardoor heb je er snel weer verse biologie bij zitten.”
Korte teeltwissel
De afgelopen teeltwisseling was het flink aanpakken. “De prijzen aan het eind van de eerste teelt waren dalende, maar nog steeds redelijk. Daarom zijn we tot het eind doorgegaan met oogsten. Daardoor is het wel hectisch met wisselen, als je op een donderdag de laatste komkommers oogst en zaterdag al weer vol moet staan.”
Dek krijten
Rond het planten was het gelukkig geen extreem warm weer voor de jonge planten. Inmiddels is het wel goed zonnig geworden. Begin week 26 is er dan ook gekrijt tegen te felle instraling. “We hebben het dek ‘even vol gespetterd’.” Door daarbij het scherm voor 30% te sluiten, wordt ook een luchtraam even meegepakt met de bescherming tegen felle zon, terwijl er bij dat schermpercentage toch voldoende ventilatiecapaciteit overblijft.
Op tijd aan de draad zijn
Met de voorspelling dat de teelt warme buitentemperaturen tegemoet gaat, heeft de teler de temperatuur even goed laag gezet, zodat het niet te warm wordt in de nacht. Maar daarvoor mocht de temperatuur ’s avonds nog naar 19 graden Celsius oplopen. “We wilden rek op het gewas houden, om te proberen op tijd aan de draad te zijn. Zodat qua arbeid de eerste oogst niet samenvalt met het gewaswerk aan de draad.” Eind week 27 verwacht hij de eerste vruchten te gaan oogsten.
Jonge plant heeft aardig wat voeding nodig
Bij de watergift-regeling gaat er elke dag weer een beetje Joules instraling vanaf waarop de groter wordende planten weer water krijgen. De EC-gift staat op 3,7 mS/cm, waar op licht 0,6 EC van afgehaald mag worden. “Maar we blijven aardig wat meegeven, anders eet een jonge plant die EC’s snel op. Want die heeft best wat ‘boterhammen’ nodig”.