Doorgaan naar artikel

‘We hebben de rabarber beregend wat we konden’

Zo’n zes weken zitten de planten voor de eerste ronde vervroegde rabarber bij Niek Gielens in Venray-Heide in de koelcel.

“Nog twee weken en dan gaan we ze inzetten”, laat Niek Gielens op 15 oktober weten. “De eerste week had de koelcel een storing, daarom koelen we nu een week extra om de koude-eenheden bij elkaar te krijgen.” Aan het einde van de maand rooit hij ook de planten voor de tweede ronde om in de koelcel te zetten. “De derde ronde moet in principe voldoende natuurlijke koude krijgen. Ik heb de thermometer alvast in de grond gestoken, maar de teller staat uiteraard nog op nul.”

Slippende trekker

Voordat Gielens de planten begin september rooide, viel er enige neerslag. “Dat kwam goed uit, want de grond was toen wel erg droog.” Bij het loofklappen leverde dat wat slippen van de trekker op, maar het oprooien ging vervolgens van een leien dakje.

Effect droogte

Wat het effect van de droogte en hitte op de planten voor de industrie-oogst van volgend jaar zal zijn, is afwachten. “Ik verwacht wel dat ze minder kilo’s zullen produceren. We hebben beregend wat we konden, maar tegen dergelijke omstandigheden valt bijna niet op te regenen.” De aanplant van eind juni staat er desondanks goed op. “Daar zijn we echt heel dicht bij gebleven met de haspel, maar het vele werk is niet voor niets geweest.”

Alles winterklaar

In week 43 is Gielens van plan alle buitenrabarber te klepelen en te frezen. “We klepelen het loof zo’n 5 centimeter boven de grond, vervolgens gaan we er met een rijenfrees doorheen. Op die manier ben je al het loof en het onkruid mooi kwijt en liggen de percelen winterklaar.”

Rabarberplanten rooien. - Foto: Stan Verstegen

Rabarberplanten rooien. – Foto: Stan Verstegen

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Niek Gielens
Niek Gielens

Rabarberteler in Venray-Heide

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin