Het Chinese-koolseizoen is inmiddels al enige tijd ten einde bij Wim van den Eertwegh in Kessel: de teler oogstte in de derde week van november zijn laatste Chinese kool.
Normaal gesproken is dat bijna een maand eerder, geeft hij aan. “Dan heb je eind oktober de eerste nachtvorst en dat is het dan. Maar die vorst kwam dit jaar niet, waardoor we langer konden doortrekken. En we hebben tot het laatst mooie kwaliteit kunnen oogsten. Al met al kijken we bij de Chinese kool terug op een goed groeiseizoen: zowel de kwaliteit als de producties waren goed. En ook de prijzen stemden tot tevredenheid.”
Schonen en sorteren rode kool
Op dit moment is het ‘allemaal goed bij te houden’, geeft Van den Eertwegh op 19 december aan. “Maar echt rustig is het hier nooit”, lacht hij. “Op dit moment zijn we bezig met het schonen en sorteren van rode kool uit de koelcel. De vraag naar dit product neemt traditioneel toe richting Kerstmis. De kwaliteit is goed en ook over de productie hadden we geen klagen; die kwam uit op 70 tot 80 ton per hectare. Daarnaast is de prijs op dit moment acceptabel.”
Aardappelen eerst
Van den Eertwegh kon de rode kool afgelopen najaar wel pas later oogsten dan gebruikelijk. Dat had alles te maken met de verlate aardappeloogst. “De aardappelen ging vóór, waardoor we de rode kool pas in de laatste week van oktober konden oogsten. Normaal is dat half oktober. Overigens zit er op dit moment nog steeds 5 tot 6 hectare aardappelen in de grond. Het is afwachten of we die nog kunnen rooien. Daarvoor moeten we toch minimaal een week of tien dagen droog weer hebben, ook is het zaak dat ze niet bevriezen. Ik heb er eerlijk gezegd niet meer zoveel hoop op.”
Vervroegde rabarber
Van den Eertwegh hoopt in december ook nog de eerste partij rabarberplanten te kunnen rooien voor de vervroegde teelt. “Normaal gesproken hadden we dat allang gedaan. Maar je hoopt eigenlijk dat het gewas buiten voldoende koude-eenheden kan opdoen. Dat is nu absoluut niet aan de orde. Dus we zullen de planten straks eerst moeten invriezen in de koelcel, om ze daarna in de tunnelkas te plaatsen. Om de vervroegde rabarber tijdig te kunnen oogsten en niet in het vaarwater te komen van de natuurrabarber, is het wel zaak om snel actie te ondernemen. De vervroegde rabarberteelt is doorgaans ook lucratief; op dit moment wordt zelfs zeven euro per kilo betaald.”
Met eco-regeling ‘gefopt’
Terugkijkend op 2023 was volgens Van den Eertwegh sprake van ‘een bewogen jaar’. Niet alleen vanwege de weersextremen, maar ook door de ‘GLB-tegenvaller’, zoals hij het noemt. “Wij gingen voor zilver in de eco-regeling. Onder meer door teeltvrije zones te hanteren en bloemrijke akkerranden in te zaaien. Maar onlangs werd bekend dat we worden gekort en minder krijgen uitbetaald dan aanvankelijk beloofd. Dat vind ik bizar. Stel je voor dat ambtenaren hun dertiende maand niet zouden krijgen? Hiermee is ons de kersbonus door de neus geboord. We zijn met z’n allen ‘gefopt’.”
Nieuwe uitdagingen
Desondanks kijkt de teler vol vertrouwen naar 2024. “Ons plan is om in ieder geval het areaal palmkool wat uit te breiden en iets minder rode kool te gaan telen. De vraag naar palmkool neemt toe, terwijl rode kool minder wordt gevraagd. Dit product willen we vooral nog rond de feestdagen gaan leveren. De Chinese kool houden we op hetzelfde niveau, net zoals de witte kool en de rabarber. Maar ook volgend jaar gaan er ongetwijfeld weer nieuwe uitdagingen voorbij komen.”
Auteur: Ank van Lier