Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘We doen alles op 3 meter breed’

Peter Moors en zijn neef Ton Moors telen op hun bedrijf in Middenmeer ijsbergsla en pootaardappelen. De grond loopt uiteen van zavel tot klei met 40 procent afslibbare delen.

Laatst geüpdatet:

Peter Moors en zijn neef Ton Moors telen op hun bedrijf in Middenmeer ijsbergsla en pootaardappelen. De grond loopt uiteen van zavel tot klei met 40 procent afslibbare delen.

Voor ijsbergsla begon het teeltseizoen in week 10; de week voor de vorst. “We hebben toen twee ‘doekjes’ geplant”, geeft Peter Moors aan. Op dat perceel met lichte zavelgrond stonden vorig jaar pootaardappelen. Het perceel is na de oogst vast blijven liggen, pas dit voorjaar is de grond geploegd en bewerkt met een dubbele bewerking in één: een kopeg voorop de trekker en een hakenfrees erachter. De combinatie staat op 3 meter spoorbreedte, voor aardappelen en voor ijsbergsla. Een bed is zo’n 2,80 meter breed, voor acht teeltrijen met een minimum aan rijpaden. “Zo kunnen we wat harder rijden. Een collega had dit brede systeem al eerder en ons bevalt het ook goed, omdat we zo ook tegelijk op 3 meter breedte kunnen bemesten.” Dat gaat met de vloeibare meststof Next met sleepkouters achter de hakenfrees. Die lopen zo’n 3 centimeter door de grond. Met GPS wordt de combinatie op de juiste koers gehouden, evenals de plantmachine op rupsen die ook op 3 meter spoorbreedte staat. Deze planter is zelf gebouwd, inclusief het plantgedeelte met goten voor het planten van perspotten. “Net als het Basrijs-systeem”, verduidelijkt Moors.

Soms toch bijbemesten
De stikstof in Next komt geleidelijk vrij, wat niet betekent dat er in ijsbergsla nooit bijbemest hoeft te worden. “”Als je ziet dat je moet bijbemesten, dan ben je eigenlijk al te laat. Dat kun je een ‘nadeel’ noemen. Daar staat tegenover dat met deze meststof de teelt bij groeizaam weer niet ineens uit de hand loopt. Dat is weer gunstig”.

De eerste planting in 4-centimeterperspotten ligt onder vliesdoek: om te vervroegen en als bescherming tegen vorst en wild. “Ik verwacht geen problemen van deze vorst. Of het zou moeten zijn dat je volgende planting wellicht eerder kunt oogsten dan de vroegste. Dat zou nog wel kunnen. We planten nu het ras Gonda. Als we onder het doek uit zijn, planten we drie keer per week met drie verschillende rassen.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers