Zuivering van afvalwater is op dit moment betaalbaar voor 30 tot 35 procent van de Nederlandse glastuinbouwbedrijven met teelt op substraat. Dat heeft het LEI becijferd voor het ministerie van Milieu.
Met name kleinere glastuinders hebben moeite de door het kabinet volgend jaar al gevraagde investering in waterzuivering te doen. Deze bedrijven maken iets meer dan de helft van het areaal uit. Het LEI doet de aanbeveling dat de 30 tot 35% financieel sterkere bedrijven de zuivering voor 2018 op orde hebben en te zoeken naar beter betaalbare oplossingen voor het resterende areaal.
In de 2e Nota Duurzame Gewasbescherming staat aangekondigd dat het per 2016 verboden is afvalwater met gewasbeschermingsmiddelen ongezuiverd te lozen. De verplichting om op elk bedrijf waterzuivering geregeld te hebben is echter al versoepeld. Ook de nu voorziene deadline van 2018 is voor veel glastuinders om reden van een slechte liquiditeit moeilijk haalbaar, aldus het LEI.
Vooral bedrijven kleiner dan 2 hectare hebben moeite de extra kosten te dragen; per hectare kost het twee tot vier maal zo veel als voor grotere bedrijven. Er zijn mogelijkheden om de zuiveringskosten te verlagen, zoals mobiele zuivering, leaseconstructies, collectieve zuivering of ontwikkeling van emissieloze teelt.
Er loopt een aantal pilots waarbij in concentratiegebieden met veel glastuinbouw de mogelijkheden van collectieve zuivering worden verkend. Wageningen UR voert in Bleiswijk onderzoek uit naar waterkring-loopsluiting op bedrijfsniveau. En er loopt een proef om aan te tonen dat jaar-rond emissie-loos telen bij een aantal teelten mogelijk is met toepassing van gangbare technieken zonder verlies van productie of kwaliteit.
Klik hier voor het hele rapport Betaalbaarheid zuivering lozingswater glastuinbouw