Dankzij de neerslag van de afgelopen week is de waterbeschikbaarheid in Nederland iets verbeterd. Het vochtgehalte in de toplaag van de bodem is op veel plaatsen verbeterd. Dit is gunstig voor de land- en tuinbouw.
De aanvoer van de Rijn is gestegen naar 1.200 kubieke meter per secode en neemt deze week verder toe naar 1.300 kubieke meter. De waterpeilen in het IJsselmeergebied zijn stabiel hoog gebleven. De komende zeven dagen wordt opnieuw wisselvallig weer verwacht. Hiermee is op de meeste plaatsen in Nederland voldoende water beschikbaar om aan de vraag te voldoen, aldus de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling in de droogtemonitor.
Regionale verschillen
Wel zijn er regionale verschillen en kan er een tekort aan oppervlaktewater zijn in gebieden waar geen wateraanvoer mogelijk is. In Zuidwest-Nederland is afgelopen week minder neerslag gevallen. In gebieden zonder aanvoermogelijkheden is de hoeveelheid neerslag nog niet genoeg geweest om drooggevallen beken en poelen bij te vullen. Het grondwaterpeil is ondanks de neerslag niet verbeterd en is op veel plaatsen lager dan gemiddeld voor de tijd van het jaar.
Dreigende verzilting
De verzilting van het watersysteem blijft aandacht vragen van de waterbeheerders. De Klimaatbestendige Zoetwateraanvoer (KWA) wordt nog steeds ingezet om zoet water aan te voeren naar West-Nederland, omdat door (dreigende) verzilting geen water kan worden ingenomen uit de Hollandse IJssel. De watertemperaturen in het hoofdwatersysteem dalen. Dat is gunstig voor de kwaliteit.
Water vasthouden
Maatregelen die waterbeheerders eerder dit jaar hebben ingesteld, blijven van kracht. Zij doen al het mogelijke om water vast te houden in meren, beken en kanalen. De waterpeilen zijn waar mogelijk verhoogd. In veel gebieden zonder mogelijkheden voor aanvoer zijn onttrekkingsverboden uit oppervlaktewateren van kracht. Op sommige locaties wordt efficiënt geschut, waardoor beperkt vertraging kan ontstaan voor de scheepvaart.