“Vorige week maandag viel er 15 millimeter, dat was het wel”, weet Marien Bos in Ouwerkerk op 1 juli nog precies.
Het is tien dagen later, de tweede dag met veel te heet weer. Zijn spruiten hebben van dat beetje neerslag amper of niet kunnen profiteren, want de grond was al kurkdroog. Een bijkomend probleem is dat beregenen vanwege het zoute water op Schouwen-Duiveland niet kan. “We hebben wel vaker droge omstandigheden gehad, maar pas in augustus. Zo vroeg zo’n watertekort, dat is volgens mij voor het eerst.” Water van elders aanvoeren is geen optie. “Te duur, en als je er mee begint en natuurlijke neerslag blijft uit, moet je het blijven volhouden.”
Stoelen lager zetten
De gevolgen zijn inmiddels te merken, het meest in hele vroege spruiten met rassen als Davlin en Abacus in een planting van 10 april. Er zit amper groei in. “Ik zei net nog tegen mijn broer dat we de stoelen op de plukker waarschijnlijk lager moeten gaan zetten. De planten zijn nu 60 centimeter lang, dan heb je het echt gehad. Begin juli zouden ze bijna 80 centimeter moeten zijn. En dan hebben we nog de omstandigheid gehad dat het weer relatief donker is geweest. Maar nu, vol in de zon, zie je die vroege planten echt achteruit gaan. De late rassen groeiden tot een week geleden nog redelijk, maar dat is nu ook over.”
Koolmot rukt op
‘Afwachten’ is het devies, en het gewas blijven verzorgen. Eind vorige week waren het vooral de koolmotten, met een oplopende druk vanaf de laatste week van juni. “Vannacht ga ik weer spuiten, met Steward, Sumicidin en een beetje Calypso. Dat is het beste, met dit weer zijn de motten overdag toch niet actief, en de middelen breken in het donker minder snel af.” Koolvliegen zijn minder een probleem, omdat het uitkomen van de eitjes belemmerd wordt door de afwezigheid van vocht. “Valse meeldauw is met dit weer ook niet aan de orde, maar voor echte meeldauw is het weer wel goed. Vorige week (26) hebben we er voor de eerste keer tegen gespoten.” Slakken laten zich evenmin zien. “Ik heb er wel naar gezocht, maar geen gevonden. Ik heb er dan ook nog niets aan gedaan.”
Anders dan vorig jaar is de bemesting. Bos werkte vorig jaar nog met Powerbasic in de rij, dit jaar heeft hij volveld NTS gespoten. “De prijs voor Powerbasic valt mee, maar de loonwerker moet er wel voor langs komen. Sproeien kunnen we zelf.”