Voor welke oogstrobot is Europese subsidie mogelijk? In de voorwaarden van de regeling SIG&F is een scherpere lijn getrokken.
Dat blijkt uit aanpassingen aan de regelingen achter de toekenning van gelden uit de Sectorale Interventie Groenten &Fruit (SIG&F, voorheen GMO). Alleen innovatieve plukrobots kunnen opgenomen worden in het subsidieprogramma. “Hier heeft de overheid de regeling preciezer willen maken. Het kan een robot zijn op een buisrail met grijparm die vruchten pakt, tot en met bijvoorbeeld een takel die oogstkarretjes leegt in voorraadbak. Mensen vinden het laatste ook een oogstrobot. Het is nu duidelijk dat het gaat om de mate van innovatie, dus niet de takel die een plukkar leegt in de voorraadbak”, zegt Wim Rodenburg. Hij is namens koepel Dutch Produce Association (DPA), de spil tussen overheid en afzetorganisaties. “Het lijkt misschien juridische haarkloverij, maar de aanpassingen zijn bedoeld om de regeling beter te maken.”
Insectengaas
De aanpassing is er één in een lijst van kleinere verbeteringen aan de regeling. “Die regeling is toch met stoom-en-kokend-water afgerond. Dan blijken toch in het werkproces kleine en geringe verschrijvingen te zijn, het zijn komma’s en punten.”
Insectengaas wordt nu ook toegevoegd aan de mogelijke subsidiabele investeringen in de regeling. Dat geldt ook voor een autoclipper kapmachine voor gebruik in de kas om het risico op het doden van nuttige insecten te voorkomen. Op zich was insectengaas al opgenomen in de regeling, maar nu technisch beter verankerd, verklaart Rodenburg.
Een succes
De invoering van de regeling SIG&F (als opvolger van GMO) is een succes geworden, met een aanzuigende werking op afzetorganisaties. Dat nu beperkte wijzigingen zijn doorgevoerd betekent ook dat de regeling niet tot grote discussies heeft geleid, weet Rodenburg. “De kaders van de regeling zijn goed vastgesteld, met een goede samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid.”