LTO Nederland heeft op 26 september 2012 voor de leden van de regionale LTO-organisaties en de leden van de met LTO samenwerkende vaktechnische organisaties met de Belastingdienst afspraken gemaakt over de toepassing van de zogenaamde “cafetariaregeling” voor buitenlandse seizoenarbeiders.
Dankzij deze afspraken kunnen de meerkosten die seizoenarbeiders maken, die tijdelijk in Nederland verblijven, op een fiscaal gunstige manier worden verrekend met hun overuren. Het gaat dan om reiskosten tussen het thuisland en Nederland, om de dubbele huisvestingskosten (in het woonland en Nederland) en om de extra kosten voor levensonderhoud, de zogenaamde Extra Territoriale (ET) kosten die een seizoenarbeider (ET werknemer) moet maken om in Nederland te kunnen werken.
Hoe werkt het?
De regeling werkt als het ware met een saldo, dat opgebouwd wordt met overuren en benut kan worden voor de vergoeding van de extra kosten die de seizoenwerker moet maken om hier te kunnen werken. De werkgever bespaart op de werkgeverslasten voor overuren, er hoeven geen sociale premies en belastingen over betaald te worden en ook geen premie zorgverzekering. De werknemer hoeft geen werknemerslasten / inkomstenbelasting te betalen over de overuren. Hierdoor houdt uw werknemer netto aanmerkelijk meer over.
Wel bouwt hij lagere sociale rechten op waardoor de grondslag voor een uitkering lager is. In de praktijk zullen de meeste seizoenarbeiders daar geen nadeel van ondervinden omdat bijzonder weinig seizoenarbeiders die onder deze regeling vallen een beroep zullen doen op de Nederlandse sociale zekerheid.
Spelregels
Dit zijn de spelregels van de cafetariaregeling: