Het warmte- en CO2-bedrijf WarmCO2 in Terneuzen weegt de gevolgen van de rechterlijke uitspraak dat het € 3,8 miljoen moet terugbetalen aan een teler. Dat bedrag is bijna de helft van de omzet van WarmCO2. Toch werkt WarmCO2 aan een nieuwe prijsstrategie.
Het klopt dat de uitspraak van de rechter grote consequenties kan hebben voor WarmCO2, zegt Justus Temme, sinds april 2023 algemeen directeur bij WarmCO2. “Die impact kan er ook zijn voor de glastuinbouw in Westdorp. Vandaar dat wij de uitspraak goed bestuderen. Deze week zullen we kijken hoe we verder gaan.”
Daarmee is er kans op hoger beroep van WarmCO2 dat warmte en CO2 levert aan zes glastuinders in Terneuzen. De zaak draait om facturen voor warmtelevering aan paprikabedrijf 4Evergreen in 2019 tot en met 2021. WarmCO2 mag geen hogere kosten rekenen voor restwarmte dan het wkk-tarief dat is afgesproken met dit paprikabedrijf. Wkk-verwarming was vanaf 2019 zeer aantrekkelijk door verkoop van elektriciteit. Echter, die afspraak om restwarmte te leveren voor een wkk-prijs blijft overeind voor de periode waar deze rechtszaak betrekking op heeft, vindt de rechter. Dat zegt niets over de toekomst, voegt Temme toe.
Bijstorten havenbedrijf
Voor WarmCO2 is de uitspraak slecht nieuws. De afgelopen jaren moest het moederbedrijf North Sea Port al miljoenen bijstorten, zodat WarmCO2 aan financiële verplichtingen kon blijven voldoen. Dit havenbedrijf staat garant voor WarmCO2. De per 31 december 2023 uitstaande financiering bij WarmCO2 bedroeg € 56,5 miIjoen.
North Sea Port heeft zelf weer acht publieke aandeelhouders. Naast provincie Zeeland (25%) zijn dat de gemeenten Borsele, Terneuzen en Vlissingen (elk 8,33%). Ook Vlaamse gemeenten en provincie zijn aandeelhouder met de stad Gent als veruit de grootste (48,52%).Het is dus ook een publieke zaak, vindt Temme. “WarmCO2 is er voor de glastuinbouw en niemand is erbij gebaat dat het geen voortbestaansrecht heeft. Het is een complexe zaak en dan betracht je zorgvuldigheid.”
Nieuwe afspraken maken
Toch is de rechtszaak ook iets uit het verleden, zegt Temme. Met de paprikateler waren voor 2022 en 2023 al andere afspraken gemaakt over de warmteprijs. “Dit is een nalatenschap van mijn voorgangers, de toekomst is een complexere puzzel. WarmCO2 is een fantastisch initiatief geweest, en 15 jaar geleden opgezet zonder subsidie zoals nu. De situatie is veranderd over de tijd. De vraag die nu voorligt is hoe we het positieve initiatief kunnen voorzetten met alle belanghebbenden.”
WarmCO2 heeft een nieuwe prijsstrategie nodig. Dat die er komt, is ook vermeld in het jaarverslag van North Sea Port. Hoe dat eruit gaat zien, kan Temme niet zeggen. “Alle contracten zijn eindig, ook met tuinders. Tegelijk heeft één tuinder net uitgebreid. Dat staat er voor 30-40 jaar. De gesprekken zijn opgestart. Het is een complexe puzzel. Ook op markten van warmte- en CO2-levering speelt van alles met landelijke en Europese regelgeving. Dat heeft veel invloed op de glastuinbouw.”
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/