Doorgaan naar artikel

WarmCO2 moet miljoenen betalen aan paprikateler

CO2- en warmteleverancier WarmCO2 mag niet hogere kosten rekenen voor restwarmte dan het wkk-tarief dat is afgesproken met een paprikateler. Wkk-verwarming was vanaf 2019 zeer aantrekkelijk, maar die afspraak om restwarmte te leveren voor een wkk-prijs blijft overeind, vindt de rechter.

WarmCO2 en paprikabedrijf 4Evergreen hadden een afspraak over de kosten voor warmtelevering. Daarbij zou rekening gehouden worden met de kosten van het paprikabedrijf op een andere locatie met wkk-verwarming. Door een aantrekkelijker sparkspread in 2019, 2020 en 2021 wist het paprikabedrijf op deze wkk-locatie de energiekosten fors te drukken door verkoop van elektriciteit. WarmCO2 stelt dat het niet te voorzien was dat de teler hier bewust op stuurde en zo de referentieprijs voor de locatie in Terneuzen drukte (waar WarmCO2 warmte leverde).

Enorm nadelig voor WarmCO2

De afspraak die 4Evergreen maakte met WarmCO2 in 2017 over de koppeling van de warmteprijs in Terneuzen aan de wkk-verwarmingskosten op die referentielocatie pakte enorm nadelig uit voor WarmCO2. Ook omdat de afspraak ook gold voor de uitbreiding in Terneuzen. 4Evergreen kreeg zo voor 53 hectare warmte voor een lage prijs. Die prijs is zo laag dat WarmCO2 in haar voortbestaan bedreigd wordt, stelt het bedrijf. Toch ziet de rechter daarvoor geen onderbouwing en staat deze de afspraak toe tussen teler en warmteleverancier. Immers, in 2016 en 2017 betaalde WarmCO2 ook de correctie in kosten tussen de wkk-locatie en de Zeeuwse locatie.

Over 2018 was er geen verschil tussen de restwarmteprijs van WarmCO2 en wkk-kosten op de andere referentielocatie van 4Everfresh. In 2019 daalde de gasprijs echter en verbeterede de sparkspread over de opvolgende jaren.

Al eerder tegenover telers in het gebied

WarmCO2 is een samenwerkingsverband van de kunstmestfabrikant Yara Sluiskil B.V. en North Sea Port. Eerder stond het bedrijf ook al tegenover telers in het gebied. Het Noorse bedrijf Yara schroefde in 2022 de productie terug door de hoge gasprijzen. In een kort geding drong de rechter er toen bij beide partijen op aan dat zij een redelijk compromis moet zoeken. Telers kunnen zich niet beroepen op leveringsplicht door de onvoorziene relatie met de oorlog in Oekraïne.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin