De ongewoon hoge temperaturen zorgen ervoor dat fruitgewassen als peer en kers nauwelijks aan hun benodigde winterrust toekomen.
Telers hopen dat de kou snel in zal zetten. Als het warme weer lang aanhoudt, kan de benodigde winterrust voor fruitbomen verstoord worden en dreigt een onregelmatige bloei in het voorjaar, wat ook weer invloed heeft op de productie.
Fruitbomen hebben een bepaalde koudebehoefte om sterke bloemknoppen te ontwikkelen. Volgens fruitadviseur Jan Peeters van Fruitconsult hebben de meeste appelrassen bijvoorbeeld 700 uur winterrust nodig. Die rust wordt opgebouwd uit zogenoemde koude-eenheden.
”Temperaturen tussen de 4 en 7 graden zijn optimaal. Bij temperaturen tussen de 7 en 9 graden wordt het aantal koude-uren langzamer opgebouwd”, aldus Peeters.
Vooralsnog hoeven telers zich nog geen zorgen te maken; appel- en perenrassen hebben een bepaalde winterrust nodig, voordat zij tot bloei komen. Bij kersen kan een langdurige warmte wel voor een vervroegde uitloop van de knoppen zorgen.
Voorlopig lijkt een einde van het warmtefront nog niet in zicht, voorspellen meteorologen. In De Bilt werd zondag de warmste nieuwjaarsdag sinds 1901 gemeten, met een temperatuur van 12,9 graden. Lokaal kwam het kwik zelfs uit boven de 14 graden.
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester