Groenten & Fruit Actueel
||

Wanneer gaat consument vragen naar weerbare rassen?

Ketenpartijen en consumenten moeten zorgen voor een doorbraak van weerbare rassen, blijkt uit het Jaarplan 2025 over gewasbescherming.
Jonge groenteplanten. Om de gewasbeschermingsdoelen voor 2030 te halen, is meer samenwerking nodig in de hele keten. Foto: Bram Becks Fotografie

Jonge groenteplanten. Om de gewasbeschermingsdoelen voor 2030 te halen, is meer samenwerking nodig in de hele keten. Foto: Bram Becks Fotografie

Er moet meer verwacht worden van ketenpartijen, en ook van consumenten voor een doorbraak van weerbare rassen. Dat blijkt uit het Jaarplan 2025 van het uitvoeringsprogramma Toekomstvisie gewasbescherming 2030.

Er is echt meer samenwerking nodig in de hele afzetketen van teler tot consument om de doelen voor 2030 te halen, blijkt uit het jaarplan. Het wordt belangrijk dat afnemers en consumenten weerbaar geteelde producten op zijn minst accepteren, maar bij voorkeur er naar vragen.

In het jaarprogramma voor 2025 staan productpilots gepland met weerbare rassen, waarbij verschillende ketenpartijen worden betrokken. Bij veredelings- en opkweekbedrijven is weerbaarheid al helemaal onderdeel van het veredelingsprogramma en de opkweekstrategie.

Dit jaar wordt informatie en advies over weerbare teeltsystemen gebundeld en vertaald naar begrijpelijke vorm en inhoud. Zo kan deze kennis makkelijk worden aangeboden onder meer via de vertrouwde adviseurs.

Gesloten vulsysteem verplicht vanaf 2026

Voor 2025 stond al een aantal wijzigingen op het programma. Zo moet een gesloten vulsysteem gebruikt worden bij het aanmaken van een spuitvloeistof in open teelten. Die verplichting gaat per juli 2026 in. Met dit systeem worden spuitmachines zonder morsen gevuld. Dat draagt bij aan een sterke vermindering van emissies. Dit jaar zullen producenten van gewasbeschermingsmiddelen al hun verpakkingen speciale dop gaan uitleveren. Het bedrijfsleven wil het gebruik van deze techniek dan op vrijwillige basis vervroegen.  

Het uitvoeringsprogramma is opgesteld met organisaties en bedrijven in land- en tuinbouw en overheid. Het moet extra zekerheid geven dat Nederland de doelstellingen haalt, zoals de Kaderrichtlijn Water. Ook moet het Nederland koploper maken qua minimale milieu-impact.

Een uitgebreide lijst acties hangt onder werkgroepen, zoals die van weerbaarheid. Vorig jaar werd besloten dat meer focus moet worden gelegd in de doelen en acties. De sector- en brancheorganisatie, een ngo en overheden besloten meer te richten op het uitvoeren van acties.

  

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers