Hoe zou Nederland er in 2120 uit kunnen zien? Laat die vraag even op je voorstellingsvermogen inwerken.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik die landkaart voor me zag, die kaart waarop de Noordzee tot aan Amersfoort is opgedrongen. Het Al Gore-scenario, in beeld gebracht in zijn film An Inconvenient Truth.
De Wageningse onderzoekers Michael van Buuren en Martin Baptist dachten echter: laten we het eens rooskleurig bekijken. Wat gebeurt er als wij met zijn allen de schouders eronder zetten, niet alleen in Nederland, maar minstens in heel Europa? Het leverde het rapport Een natuurlijkere toekomst voor Nederland in 2120 op.
20 miljoen Nederlanders in 2120
Dan wonen wij met meer dan 20 miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde, laten we de natuur voor ons werken als watervasthoudend ecosysteem bruisend van de biodiversiteit, waar we op briljante wijze tussendoor weten te boeren en te tuinen. De productie van al die kringloopboeren en -tuinders is veel duurzamer – in de zin van beter vol te houden – én is nog steeds groot genoeg om heel Nederland en omstreken van te kunnen laten eten.
Solide technische expertise
Wageningen UR zou Wageningen UR niet zijn als de onderzoekers dit zonnige toekomstscenario niet zouden onderbouwen vanuit een solide (want bewezen) technische expertise. Het rapport staat vol met kaartjes en dwarsdoorsnedes van landschappen en stedelijke gebieden. Als je het even snel diagonaal doorneemt, ga je bijna denken: warempel, het kán! Natuur en cultuur hand in hand en dat het dan allemaal gróéner en móóier wordt. Als Wageningen het zegt, wie zijn wij dan om het te niet te geloven.
‘Groente’ komt er niet in voor
Ik was vervolgens wel een beetje teleurgesteld toen ik deze toekomstvisie doorzocht met zoekwoord ‘groente’. Nul hits! ‘Fruit’ dan. Eén hit. Karig hoor. ‘Veehouder’ daarentegen geeft 11 hits. Maar dát komt natuurlijk doordat iedereen inmiddels wel begrijpt dat daar een probleem zit, dat niet onbenoemd kan blijven. Anders dan bijvoorbeeld glastuinbouw. Ook dat geeft als zoekwoord maar één resultaat, in de vorm van dit zogeheten bulletpoint: “*Energiezuinige glastuinbouw: energiebesparende technieken, omschakeling van gas naar duurzame energie en hergebruik van energie”.
Standbeeld voor Frans Timmermans
Het is natuurlijk ook maar een ruwe schets, deze visie. Naar believen met fraaie details in te kleuren. Laat ik er als bijpassende bijzonderheid aan toevoegen dat in dit schitterende 2120 Frans Timmermans een standbeeld heeft op de Grote Markt in Brussel, als de man die met zijn Green Deal ons allen voor de ondergang heeft behoed.