Jack Hereijgers vindt het onbegrijpelijk dat de regering niet harder ingrijpt om de gasprijzen stabieler te krijgen en in toom te houden.
Dat is niet alleen aan de orde voor zijn eigen aardbeienbedrijf, maar ook voor zoveel andere bedrijven in andere sectoren voor wie de huidige ontwikkelingen uiteindelijk de kop kunnen kosten. “Dat de oude gasprijs niet terugkomt is nog tot daaraan toe, maar zoals het nu gaat, kan het niet.”
Eerder starten
Voor zijn eigen bedrijf heeft hij al wel enkele aanpassingen in de teelplanning doorgevoerd. “Op basis van de huidige gasprijs. Gaat die zakken, dan wordt het wellicht weer anders.” De eerste aanpassing is dat de planten voor de doorteelt in relatief vroeg op de goten zijn gegaan: de eerste planting is van rond 8 augustus, en de tweede van rond 11 augustus. De derde planting volgde in de week van 15 augustus. “Normaal starten we de eerste planting een paar dagen later, nu een paar dagen vroeger dus. De laatste planting is het grootste, daarmee waren we andere jaren op 20, 21 augustus altijd klaar. Deze keer wilden we sneller klaar zijn.”
De teelten moeten het zonder CO2 stellen. Het zou niet beschikbaar zijn. Dat Herejjgers een vast contract voor de C02-levering heeft, verandert daar niets aan.
Pluk na vijf en een halve week
In de vroegste planting kon op woensdag 14 september voor de eerste keer geplukt worden, direct met een mooie productie. “Dat is amper vijf en een halve week nadat de planten in de kas zijn gezet, dat is puur het gevolg van het weer. Zo is er niet veel gas nodig, maar de productie zal ook niets te hoog zijn.”
We stoppen 3 weken eerder dan normaal
Eerder stoppen
De derde planting, van half augustus en dus minder blootgesteld aan de hitte, staat er goed bij, met een mooie ontwikkeling. Voor deze teelt is het huidige plan om door te stoken tot medio 25 november. “We stoppen drie weken eerder dan normaal. Dan knippen we het blad en laten het vorstvrij liggen. Dat gaat in het voorjaar behoorlijk wat productie kosten, maar dit lijkt ons nu het beste. Maar mocht de gasprijs dus anders worden, dan wordt deze aanpak mogelijk ook anders.”
Personeel vasthouden
Hij vervolgt: “Met de huidige energieprijzen kan telen in november eigenlijk ook niet, maar je moet ook naar het personeel kijken. Je kunt de mensen niet vier weken niets laten doen. Naar huis sturen kan ook niet, dan weet je zeker dat je niemand hebt voor het inpakken van de trayplanten.”
Andere energiebesparende maatregelen zijn het afzien van een verse teelt in januari en het donker houden van de ledkas. In die teeltruimte staat nu ook een gewone doorteelt.
Zeker is dat we veel planten gaan overhouden
Planten over
De aanpassingen hebben ook gevolgen voor de eigen plantopkweek. Een deel van deze planten is van het ras Sonsation, en bestemd voor de verse teelt. “Die gaan in de zomerteelt of op stellingen. Zeker is dat we ook veel planten gaan overhouden. Zo’n vijf jaar geleden besloten we ons toe te leggen op zo veel mogelijk jaarrond telen.. Nu is de doelstelling: ruim vier maanden geen aardbeien.”
Stellingen razendsnel
In zijn vorige bijdrage ging Hereijgers ook nog in op de stellingteelt. De eerste planting, met het ras Elsanta, startte hier op 4 juli met voorgetrokken planten, een tweede planting volgde 10 juli. Het idee was om zo een productiepiek in september te vermijden. “Nou, dat is heel ‘aardig’ gelukt, die piek gaat er niet meer komen. De voorgetrokken planten waren op 13 september al klaar en de planting van 10 juli loopt zowat op zijn eind.”
Auteur: Joost Stallen