Doorgaan naar artikel

‘Waarom steun voor 10.000 hectara soja?’

De overheid en Agrifirm willen binnen enkele jaren minstens 10.000 hectare soja op de Nederlandse akkers hebben staan.

Bij 10.000 hectare kan rendabel verwerkt worden tot meel voor veevoer. Tot het zover is, maar ook zeker daarna, is food het afzetkanaal voor de sojaproductie, meldt Agrifirm.

Het project, waarvoor hectarebonussen in het verschiet liggen, roept vragen op. Waarom stapt de overheid hierin? Als er kansen zijn voor soja, kan de landbouwsector die dan niet op eigen kracht benutten?

Import van eiwitten

Er is best wat te zeggen voor meer Europees eiwit. Van het totale EU-verbruik komt maar een kwart van eigen bodem, de rest is import. Maar om de Nederlandse veevoerindustrie van inlandse soja te voorzien, onafhankelijker te worden van Brazilië, hebben die Agrifirm-boeren een slechte startpositie. Glyfosaatresistente RoundupReady soja mag hier niet, want is genetisch gemodificeerd. Evenmin kunnen ze beschikken over goedkope, recent ontboste grond. Op zowat de duurste grond van de wereld komt goed gelukte soja op zijn best uit in de buurt van een zomertarwesaldo, het laagste in de akkerbouw, waarbij sojateelt ook nog risicovoller is.

Aan de andere kant kan Hollandse soja voor humane consumptie grondstof worden voor producten met een hoge toegevoegde waarde. Maar dan is 10.000 hectare wel weer heel erg veel. Je moet je dan ook afvragen of overheidssteun op zijn plaats is.

Share this

Afbeelding
Leo Tholhuijsen

Freelance redacteur akkerbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin