Rassenkeuze is een heel belangrijke factor om vruchtboomkanker in de toekomst te kunnen beheersen. Dat stelt Marcel Wenneker van Wageningen UR.
Wenneker verwacht geen nieuwe rassen met resistentie tegen vruchtboomkanker zei hij deze week op de NFO Kennisdag Fruitteelt. Er zijn simpelweg geen resistentiegenen tegen deze schimmelziekte bekend, waarmee veredelaars aan de slag zouden kunnen gaan. Wel zijn er grote verschillen tussen rassen in het huidige assortiment in de gevoeligheid voor vruchtboomkanker. Zo zijn rassen als vooral Gala, Braeburn en Cox erg gevoelig, terwijl rassen als Jonathan, Santana en Golden Delicious in een meerjarenproef opvielen door een geringere aantasting.
Gala
Om voor een grote infectiedruk te zorgen waren boven de proefbomen takken met kankerwonden aangebracht. De verschillen in aantasting kwamen goed overeen met de praktijkervaringen dat Gala bijna onoverkomelijke problemen met vruchtboomkanker geven. Ook nieuwere soorten met gevoelige rassen zoals Gala als (voor)ouder hebben die problemen. Kanzi en Rubens zijn daar voorbeelden van. Meer onderzoek is volgens Wenneker nodig en het is aan de sector om daar collectieve financiering voor te vinden.
Klimaatsverandering ongunstig
Wel zie je tussen de jaren grote verschillen in de aantasting door vruchtboomkanker bij hetzelfde ras. In een nat najaar en vooral met hoge temperaturen in de winter lukt het de appelboom veel minder om infecties in te kapselen en niet tot een kankerwond te laten ontwikkelen. Met het oog op de klimaatsverandering zijn echt meer problemen met vruchtboomkanker te voorzien. Wenneker zijn boodschap was simpel: plant alleen nog maar rassen die misschien niet volledig resistent, maar wel redelijk robuust tegen de schimmel zijn.
Wat ook opvalt is dat vruchtboomkanker in Conference een groeiend probleem is. Waar vroeger de kankerwond door de perenboom van nature sterk ingekapseld werd, is dit in de laatste jaren veel minder.
Ook meer rot in bewaring
De schimmel Neonectria ditissima die vruchtboomkanker veroorzaakt, wordt ook als oorzaak gezien voor neusrot in de bewaring. Om dit te voorkomen is weinig aantasting van vruchtboomkanker gewenst en moet je bespuitingen juist in het voorjaar bij het vallen van de bloemblaadjes uitvoeren. Wenneker ziet de schimmel niet alleen verantwoordelijk voor meer rot door neusrot wat al lang bekend is. Maar infecties van de steeltjes door Neonectria leidt ook tot meer van een ander soort vruchtrot. Deze aantasting zie je als steeltjesrot vooral bij wat langere bewaring tevoorschijn komen.
Kankerwonden verwijderen
Veel van de middelen die als sterke middelen tegen vruchtboomkanker bekend staan, zijn al verdwenen of staan zwaar onder druk. Zo is Captan nu nog het meest gebruikte middel tegen vruchtboomkanker, maar zal de inzet van Captan naar verwachting in de toekomst door een strenger gebruiksvoorschrift lastiger worden.
“Reken erop dat je in de toekomst met relatief zwakkere middelen de strijd aan moet”, hield Marcel Wenneker het publiek voor. Kalkmelk bijvoorbeeld, wat in de praktijk niet meer zoveel gebruikt wordt, verdient weer meer aandacht. Biologische middelen komen ook meer in beeld, ondanks de vaak wat zwakkere werking. Het is verder ook van groot belang bij juist zwakkere middelen dat door een goede spuittechniek voldoende middel op de juiste plaats komt.
De meest effectieve methode is consequent alle aanwezige vruchtboomkankerwonden uit de bomen te verwijderen. Dit kan echter heel veel arbeid vragen en daar worden de meeste telers niet blij van. Maar de economische schade door vruchtboomkanker kan zo groot zijn dat het toch een must lijkt.