De fruitpluk loopt alweer bijna op zijn einde. De laatste Jonagolds worden nu nog geplukt.
Dat is vroeg voor de tijd van het jaar, maar de hoge temperaturen in de zomer hebben de rijping versneld. Deze vroege rijping zorgt er ook voor dat we zowel de Elstar als de Conference in 2 à 3 weken geplukt moeten hebben en dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Fruitplukkers vinden is anno 2018 een hels karwei. Anders gezegd: her en der duiken er berichten op dat er een tekort is.
Ook moeilijk eind vorige eeuw
Eind vorige eeuw waren er ook al moeilijkheden fruitplukkers te vinden, maar destijds hadden we wel 15 verschillende rassen en begon de pluk al eind augustus met de vroegste rassen, om pas eind november te stoppen met de laatste vruchten van de late rassen. Toen werkten wij veel met vrouwen, maar die werkten vaak maar enkele uren per dag vanwege de schoolgaande kinderen.
Huisvesting wordt een groot probleem
Tegenwoordig moet op veel bedrijven 80% van de oogst binnen 3 weken binnen zijn. Helaas lukt dit niet met personeel dat maar halve dagen werkt, dus hiervoor kwamen de Poolse arbeidskrachten in beeld. Jarenlang hoefden we ze maar te vragen en ze kwamen in grote getalen. Maar hier lijkt een kentering in te komen. Huisvesting, voor zowel de uitzendbureaus als bij de telers zelf op het erf, is een groot probleem aan het worden.
Er zijn 400.000 werklozen in Nederland en wij kunnen niemand vinden die hier wil werken. Waar ligt dat aan?
Het lijkt wel of de Polen en andere Oost-Europeanen, die in voorgaande jaren de fruitpluk in ons land voor hun rekening namen, in steeds minder gemeenten welkom zijn. En dat wordt nu een probleem voor de fruittelers in die gemeenten. En dit terwijl wij de Oost-Europeanen gewoon hard nodig hebben.
Maar nu ik hierover schrijf, denk ik ook wel na waarom het de Nederlandse (fruit)telers niet lukt om Nederlanders te interesseren voor werkzaamheden in de fruitteelt. Er zijn 400.000 werklozen in Nederland en wij kunnen niemand vinden die hier wil werken. Waar ligt dat aan?