Alleen als de nachttemperaturen niet te ver zakken en het overdag niet te koud wordt, zou het wellicht nog lukken eind mei te starten met de eerste pluk in de normale teelt. Die kans is dus niet groot, oordeelt Arjan de Haas in Nuenen
De planten zijn de winter goed doorgekomen, maar de teelt heeft wel twee weken achterstand opgelopen. De folie gaat van het gewas af als de eerste bloemen open zijn. Dat is dit voorjaar aanzienlijk later dan andere jaren. Het stro is er ook ook zo’n veertien dagen later dan normaal in gegaan.
Om wat tegenwicht te bieden aan het trage voorjaar, is wel wat meer bemest dan normaal. Dit gewas staat op zwarte folie met T-tape, dus moeilijk is dat niet. Het gewas kreeg ook wat meer fosfaat. “Er zit voldoende fosfaat in de bodem, maar die extra gift dient dit voorjaar om de aanvankelijk lage bodemtemperatuur te compenseren”, zegt De Haas. Verder zijn vorig week de eerste twee vruchtrotbespuitingen uitgevoerd, plus een luisbestrijding halverwege april. “De folie heeft toen twee dagen open gelegen. We hebben toen het onkruid weggehaald, dat langs de plantgaten in de folie omhoog kwam.”
Gekoelde teelt op folie
De eerste van vijf gekoelde teelten ging op 20 april de grond in. Samen met de daaropvolgende planting zijn deze planten in vooraf gelegde zwarte folie geplant, in combinatie met T-tape. “Voor het eerst, het is een proef. Tegen onkruid hoeft niet gespoten te worden. Daar moet een eerste voordeel uitkomen, want de planten worden geen seconde stil gezet. De planten groeien ook mooi weg. Daar staat tegenover dat deze planten met de hand geplant zijn, daarvoor zijn de kosten ook navenant. Je hoort sommige mensen wel eens zeggen dat planten met de hand maar 10 uur meer kost dan machinaal planten. Die personen kunnen op die basis direct bij mij aan het werk. De komende maanden moet blijken of deze aanpak de juiste is. In september kan ik het vertellen”, vertelt De Haas. De derde, vierde en vijfde gekoelde teelt staan direct in de vollegrond, zonder grondbedekking.