Het seizoen voor Chinese kool verloopt bij Arjen Bevelander in Achthuizen moeizaam.
“We hebben veel last van insecten, met name koolvlieg en mineervlieg. Tegen koolvlieg kun je de planten op de tray behandelen. Tegen mineervlieg kun je geurstoffen inzetten. Die komen uit de biologische sector, maar over het effect daarvan heb ik mijn twijfels.” Daarnaast verloopt de groei op delen van percelen moeizaam, omdat de structuur van de kleigrond in Achthuizen op plaatsen te wensen overlaat door het uitblijven van vorst afgelopen winter. “Het is weer een leerzaam jaar”, concludeert Bevelander wat cynisch. “Maar op onze grond maakt het uitblijven van zo’n vorstperiode echt een groot verschil.”
Structuur niet goed
Op de percelen waar de vroegste kolen zijn geoogst was hij begin juli gestart met de tweede planting met het ras Manonko. Dat blijft het ras totdat de Chinese kool voor de bewaring geplant wordt. Vóór die planting trekt hij de grond open met een ondergrondwoeler. Die gaat zo’n 60 centimeter diep door de grond. “Het is een niet-kerende grondbewerking. De grond wordt wat opgelicht. Wortelkanalen en wormgangen blijven intact.” Daarna draait hij de toplaag om met een Ekoploeg om gewasresten onder te werken. Die werkdiepte is 12 tot 15 centimeter. Verder beregende hij het perceel om de grond wat fijner te krijgen. “Dat zegt alles over de structuur.”
Lager slagingspercentage
Ook qua slagingspercentage haalt Bevelander dit jaar geen topprestaties. “We zijn gewend om 90 tot 95 procent te oogsten, maar tot op heden zitten we ergens tussen de 70 en 80 procent. Ik denk dichter bij de 70 dan bij de 80.” De oorzaken zijn reeds beschreven: slechte structuur en hoge insectendruk, maar ook delen met binnenrand die niet geoogst konden worden.
Qua plantschema zit hij eigenlijk vanaf nu pas op de geplande groeitijd van zes weken, tot op heden waren dat er zeven. “Eigenlijk raar, want het was een vroeg voorjaar, maar bij ons bedraagt het aantal groeidagen wat meer.”
Bevelander teelt op contract, maar de vrije markt volgt hij deels wel. “Er is wel vraag, maar geen prijs.”