Doorgaan naar artikel

‘Vroeg geplant is nog niet vroeg ontwikkeld’

“De hergroei van de late winterprei leek in eerste instantie rond 20 maart goed op gang te komen, maar door de koude in de periode daarna kwam er toch weer de rem op te staan”, geeft Henry Rombouts van Adviesbureau Hortagri in Hoeven (N-.B) op 9 mei aan.

Dat leidde ertoe dat de prei die bedoeld was voor de bewaring ook daadwerkelijk daar terecht is gekomen. “Wel is er veel minder prei de bewaring ingegaan dan gebruikelijk. Dat heeft vooral te maken met de goede prijs in de afgelopen maanden, waardoor flink is doorgerooid, in combinatie met de mindere kilo’s die er te rooien vielen.”

Tevreden telers

Terugblikkend op het seizoen ziet Rombouts over het algemeen tevreden telers. “De start van het seizoen was moeilijk en de prijzen niet bijzonder. Daarna speelde trips lange tijd parten. Na de regen in september is dat minder geworden en zijn de prijzen geleidelijk verbeterd. De kilo’s waren niet top, maar de prijs heeft dat wel goed gemaakt.”

Ik zie plantingen van 3 weken geleden die net zover zijn als plantingen van 7 weken geleden

Vroege prei

In week 9 werd weer een start gemaakt met het planten van Marokkaanse planten onder vliesdoek. “Ik heb wel een paar mooie percelen gezien, maar over het algemeen staan de vroege plantingen er niet heel goed bij. In Brabant en Limburg gaat het nog wel, maar ik kom ook in Duitsland en hoe noordelijker ik kom, hoe minder de prei staat. Daar is het kouder geweest en misschien is ook de kwaliteit van de grond wel wat minder. In het algemeen geldt dit jaar dat een vroege planting nog niet per se een vroege ontwikkeling betekent. Ik zie plantingen van 3 weken geleden die net zover zijn als plantingen van 7 weken geleden.”

Minder areaal prei

Het areaal aan vroege prei zou volgens de zaadfirma’s dit jaar 10 à 15% minder zijn dan vorig jaar. “Als je dat optelt bij de mindere stand, dan zou het voor de telers die wel aan de markt kunnen zijn, wel eens een mooi begin van het seizoen kunnen worden.”

Trichodoriden aaltjes

Rombouts waarschuwt nog voor de vrijlevende Trichodoriden-aaltjes. “Het zijn juist die aaltjes die in prei de meeste schade aanrichten. Ze hebben water nodig om zich in de bodem te verplaatsen en dat hebben ze de afgelopen maanden natuurlijk volop gehad. Naar de toekomst toe wordt de kans op schade door het verdwijnen van Vydate alleen maar groter. Telers zullen daar toch alert op moeten zijn.”

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Henry Rombouts
Henry Rombouts

Oprichter van Adviesbureau Hortagri

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin