Er is meer marktinzicht nodig om biologische groente- en fruittelers door de stormachtige ontwikkeling te helpen. Dat zegt Ilse Geijzendorffer, directeur van het Louis Bolk Instituut, in het jaaroverzicht 2022 voor dat kennis- en onderzoeksinstituut.
Geijzendorffer wijst op gevaren van knelpunten in de te verwachten marktontwikkelingen. Alle EU-landen volgen het Europees beleid om biologisch te stimuleren. Ook Nederland kent een Nationaal Actieplan Biologisch. Maar wordt export daarin voldoende meegenomen? “Hoe kunnen we de afzetmarkt van Nederlandse bio-bedrijven mee laten groeien en welke producten moeten er dan verbouwd worden? Nu worden er veel biologische groentesoorten, zoals wortels, geëxporteerd naar Duitsland. Echter, ook in Duitsland gaat de biologische productie groeien en zal er mogelijk minder vraag naar Nederlandse wortels zijn. Tegelijkertijd zullen er ook nieuwe marktkansen ontstaan in Europa. Het is nog best een puzzel die gelegd moet worden en daar is serieuze kennisontwikkeling voor nodig.”
Freshfel
Ook de Europese koepelorganisatie Freshfel sprak zich recent in haar jaarverslag uit over de zorgen van een ongebalanceerde groei. “Freshfel Europe zal de biologische versmarkt blijven monitoren om te garanderen dat de ambitie van de Europese Commissie een evenwicht behoudt tussen gestimuleerde vraag en aanbod door Europese consumenten. De overgang naar een hoger aanbod van biologische versproducten moet de stabiliteit van de markt waarborgen.”
Naast de marktgroei die verwacht wordt, voelen biologische telers inflatiedruk op hun afzet. De vraag naar de duurdere biologische producten is afgenomen, al zijn daar verschillende berichten over. Dat zet de markt verder onder druk.