Doorgaan naar artikel

Vrees voor haperend onderhoud Nord Stream

Op de Europese gasmarkt is Russisch gas inmiddels gezakt tot plaats 3, na LNG en na Noors aardgas. Toch is het blijven stromen van Russisch gas naar de EU van vitaal belang, vooral voor het vullen van de voorraden.

Dat zegt energieanalist Jasper Elzinga van AgroEnergy tijdens een op 30 juni gehouden webinar van deze energieleverancier. Met name 22 juli wordt een kritische datum. Het jaarlijkse onderhoud van gaspijplijn Nord Stream 1 moet dan klaar zijn en de grote vraag is of er daarna weer gas door deze pijplijn onder de Oostzee van Rusland naar de EU zal gaan stromen. En zo ja, hoeveel.

40% van de capaciteit

De laatste weken daalde de hoeveelheid gas die door deze pijplijn stroomt naar 40% van de capaciteit. Terwijl in voorgaande maanden en jaren die capaciteit vrijwel altijd voor zo goed als de volle 100% is benut. Ook andere pijpleidingen van Rusland naar de EU vervoeren momenteel veel minder of zelfs helemaal geen gas meer.

Van 450 naar 100 miljoen kuub per dag

“We zijn gegaan van 450 miljoen kuub gas per dag naar nu nog maar 100 miljoen”, aldus Elzinga. Dat heeft er nu ook voor gezorgd dat de gasinkomsten van Gazprom nu weer zijn gedaald naar het niveau van de eerste helft van 2021, ondanks de deze maand en ook vanochtend weer flink gestegen prijzen.

Voorraden nu net over de helft vol

Het operationeel en open blijven van Nord Stream 1 is vooral van belang voor het kunnen vullen van de Europese gasvoorraden. Dat verloopt volgens Elzinga tot op heden redelijk goed. Met een vullingsgraad van 57% voor heel de EU en 52% voor de Nederlandse voorraden zitten we op een voor eind juni vrij normaal schema.

Leveringsgarantie deze winter onzeker

“Maar als de Nord Stream na het onderhoud komende maand dicht zou blijven, dan komen we niet verder dan 60%. En als de leiding wel weer open zou gaan, maar de capaciteit tot de huidige 40% blijft beperkt, dan komen we ook niet verder dan 69%.” Het Europese doel is een vulgraad van 80%, om ook bij een strenge winter en geen Russisch gas meer toch levering aan huishoudens en essentiële bedrijfssectoren te kunnen garanderen.

Vanaf 2025 structureel meer LNG

Pas vanaf 2025 zullen de nu ingezette investeringen in de groei van productiecapaciteit van LNG vruchten afwerpen. Eerst vanuit de VS en vanaf 2027 ook vanuit bijvoorbeeld Qatar al er dan voldoende extra LNG geïmporteerd kunnen worden om onafhankelijk te zijn van Russisch aardgas.

Prijsbodem gas blijvend hoger

Maar ook na 2025 zal de prijsbodem in de gasmarkt veel hoger liggen dan we voor de zomer van 2021 gewend waren, waarschuwt Elzinga. De winning van LNG is nu eenmaal duurder dan van aardgas. En ook zal Europa moeten blijven concurreren met Aziatische economieën, zeker wanneer China weer voluit kan gaan draaien zonder last van corona-lockdowns.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin