Doorgaan naar artikel

Vrees dat niet alleen dit aspergeseizoen geraakt is

Zelden zal er zo’n groot verschil zijn tussen hoe telers het aspergeseizoen beoordelen. Tussen Den Bosch en Tilburg wonen twee telers een halve kilometer uit elkaar en het rapportcijfer dat ze geven aan het seizoen verschilt tussen 4,5 en 7,6. Het is niet verrassend dat vooral de wateroverlast een bepalende rol speelt. Er is vrees voor meerjarige schade.

Er zijn zorgen ontstaan dat de schade meerjarig uitvalt. Voor teler Walter Gubbels in Helvoirt is dat al zeker. Een perceel met jonge aanplant is weggespoeld. Vier keer viel een zware bui, waarbij het water halverwege de bedden stond. “We hebben iedere keer het water weg moeten pompen.” Gubbels zag een aaneenschakeling aan tegenvallers. Hoe motiveer je personeel als het elke dag nat is? Machines slijten sneller. “Als je de helft van het volume steekt en de prijs is het dubbele, kom je goed uit, maar dat is dit jaar anders. We komen niet aan de helft, de uren zijn duurder en er is schade aan machines.” Tegelijk weet hij dat er telers zijn die hartstikke tevreden zijn, geen wateroverlast leden en de plant dus niets geleden heeft.

Haarworteltjes afgestorven

Dichtbij woont Erik Verhoeven, biologische teler in Cromvoirt. Zijn biologische teelt maakte voor inkopers in de laatste gekke weken weinig uit. Op zoek naar beschikbare asperges, belden ze ook Verhoeven die zelf zijn afzet doet. Hij geeft het seizoen een 7,6. “Tot twee weken geleden dacht ik dat we de volumes zouden halen, maar dat lukt niet. Het is te dramatisch om te zeggen dat de productie instortte, maar de vele regenval heeft ervoor gezorgd dat het fragmentarisch gedeelte van haarworteltjes is afgestorven. De plant bleef niet op volledig power, dat zie je in kilo’s en dikte van de stengel.”

De wateroverlast op de percelen is minder door de groenbemesting tussen de bedden en de drainage. Toch kreeg hij het advies van de plantenleverancier een groot aantal percelen met rust te laten. “De plantenkweker vertelde wat er gebeurde in Duitsland en adviseerde ‘ga ze goed verzorgen, want anders is volgend jaar het hek van de dam. Help ze niet om zeep’.” Hij bedoelt daarmee de forse neerslag in Zuid-Duitsland.

Als er meerjarige schade is in Nederland en Duitsland, wordt volgend jaar een heel gek jaar

Hij hoopt dat een goede zomer kan bijdragen aan wortelherstel. Als er meerjarige schade is in Nederland en Duitsland, wordt volgend jaar een heel gek jaar, voorspelt hij. Ook Gubbels ontving berichten dat in Zuid-Duitsland gevreesd wordt voor meerjarige schade. Dat is vooralsnog lastig te verifiëren.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin