Teelt van grondstoffen voor de medicinale industrie blijkt vooralsnog lastig in te vullen in Nederland. In Engeland lijkt de doorbraak er met teelt in een 18 hectare grote tomatenkas.
Bij de ontwikkeling van biobased-productie, vooral voor de medicinale grondstoffenmarkt, is het lastig te voldoen aan de wensen van de afnemers. Dat zei wethouder Theo Duijvestijn van gemeente Westland deze week op vragen van de oppositie. Westland poogt de biobased productie naar de grootste tuinbouwgemeente te trekken binnen Greenport Westland Oostland: “Er is best vraag van die markt, maar dan gaat het gelijk om marktconforme prijzen in grote hoeveelheden. Dat is lastig.”
De ontwikkeling krijgt mogelijk een impuls door de verstrekking van subsidie door de EU voor het project Bioboost (ruim 8 ton). Initiatieven zijn er van Van Vliet Contrans, Kennis Centrum Plantenstoffen en Green-pack.
Cornerways
In Engeland blijkt die stap voor telers wel te maken. De kassen van het oude Cornerways nurseries van British Sugar (voorheen Coforta-lid) worden vanaf volgend jaar gevuld met medicinale cannabis, in plaats van tomaat (18 hectare). GW Pharmaceuticals is de afnemer van de cannabis voor de productie van een epilepsiemedicijn voor jonge kinderen in Engeland, maar ook Europa.
Ton Ring Tan
Ontwikkelingen zijn er wel. Een voorbeeld van een farmaciebedrijf op zoek naar grondstoffen in Europa is het Chinese farmaciebedrijf Ton Ring Tan. Het vestigde zich vorig jaar in Den Haag. Het is het grootste farmacie bedrijf in China en meer dan 300 jaar oud. Recent heeft het bedrijf 4 nieuwe vestigingen in VS geopend. In Nederland is het bedrijf op zoek naar een nieuwe locatie met een warehouse, maar eerst wil het bedrijf toeleveranciers in Europa zoeken. Daarvoor moet het bedrijf meer naar buiten treden, bleek afgelopen maand op een handelsmissie met bestuurders van de gemeente Westland.
Greenport
Binnen Bio Based Greenport Westland Oostland wordt gepoogd jonge startups schaal te geven. Zo werkt het Westlandse bedrijf Pothos Plant samen met de Universiteit Leiden aan de teelt van een gewas met daarin plantenstoffen tegen obesitas. Dat gaat nog niet om een volwaardig medicijn.
Plantresten
Een laagwaardiger bewerking voor grondstoffen lijkt mogelijk voor plantresten. Voor het verwerken van plantresten uit de Nederlandse glastuinbouw praat de gemeente Westland in Greenportverband met composteerder Van Vliet in Hoek van Holland. “Daar staan installaties om extracten te winnen, maar het is te vroeg om te praten over een biobasedbedrijf.” Volgens Agnes van Ardenne, voormalig PT-voorzitter, moet de overheid het beleid aanscherpen. Van Ardenne doet nu lobbywerk voor biobased ontwikkelingen. “We hebben de kennis, de technologie, het geld en de wil om in clusters en ketens biomassa tot waarde te brengen. Toch hapert er iets. Veel biomassa gaat zo de de energiecentrales in. Maar je moet eerst de plantaardige grondstoffen eruit halen en dan pas composteren of verbranden. De Nederlandse overheid moet dit scheve beleid rechtzetten.”