Vrouwelijke ondernemers die tussen 2005 en 2008 een kind kregen, hebben alsnog recht op een zwangerschapsuitkering.
Vanaf 15 mei kan deze eindelijk aangevraagd worden bij het UWV. In de agrarische sector met haar vele man-vrouw maatschappen en firma’s zal dit vaak voorkomen.
Rechtzaak
De reden waarom het UWV alsnog gaat uitbetalen is onder andere dat in 2016 de rechtbank Midden-Nederland besloot dat uitkeringsinstantie UWV een onderneemster moest compenseren voor de uitkering die ze niet kreeg toen ze zwanger was en niet aan het werk kon. Ze was naar de rechter gestapt omdat er tussen 1 augustus 2004 en 4 juni 2008 geen zwangerschaps- of bevallingsuitkering voor vrouwelijke zelfstandigen bestond – in tegenstelling tot de jaren ervoor en erna.
VN-vrouwenverdrag
En in 2017 bepaalde de Centrale Raad van Beroep (CRvB) dat álle vrouwelijke ondernemers die in die periode zwanger waren alsnog recht hadden op een zwangerschapsuitkering. Dit op grond van het VN-vrouwenverdrag. Dus: zelfstandigen die tussen 2005 en 2008 een kind kregen en geen beroep konden doen op een uitkering kunnen nu een compensatie aanvragen bij het UWV. Het resultaat is een compensatie van de staat van € 5.600 per bevalling – een bedrag dat overeenkomt met de gemiddelde uitkering die zwangere zelfstandigen in 2017 kregen. Vrouwelijke ondernemers die tussen 2005 en 2008 tweemaal bevielen, krijgen in totaal dus € 11.200.
Veel argrarische ondernemers
Volgens het UWV komen circa 20.000 vrouwen in aanmerking voor deze uitkering. En een groot aandeel zal uit de agrarische hoek komen met haar vele familiebedrijven. De vrouwelijke ondernemers kunnen vanaf 15 mei via de website van het UWV de compensatie aanvragen. Dat kan tot en met 30 september 2018, uitbetalen gebeurt vanaf januari 2019. De uitkering is overigens belast met inkomstenbelasting zodat er – in de meeste gevallen – netto minder overblijft.
‘Kinderen zijn al duur genoeg is mijn ervaring’
Alsnog aanvragen dus deze uitkering. Kinderen zijn al duur genoeg is mijn ervaring. Deze meevaller moet je niet laten lopen. Wel jammer dat jaren geprocedeerd moet worden voordat de overheid over de brug komt. Maar beter laat dan nooit!