In vergelijking met een week geleden is de preiaanvoer op de Nederlandse en Belgische veilingen gehalveerd. Door de vorst in de afgelopen weken is vooral niet-afgedekte prei verloren gegaan.
Prei die niet is afgedekt heeft dusdanig veel geleden, dat daarvan weinig of niets meer te verwachten valt. Mogelijk dat enkele laat geplante teelten nog wel kans zien erdoorheen te komen, als de groei vanuit het hart op gang wil komen, aldus een teler. Volgens een andere bron zijn bij de niet afgedekte prei de bovengrondse gewasdelen verloren, en is het afwachten hoe het gewas zich ondergronds gaat houden. Bij de wel afgedekte teelten speelde de harde wind parten, door het kapot- of wegwaaien van de bedekking. Waar de bedekking wel bleef liggen, wordt bladschade geconstateerd.
Vorst in Belgische prei
Anders dan in de voorbije winters is de situatie in Limburg en Noord-Brabant, en in België in het West-Vlaamse teeltgebied grotendeels vergelijkbaar. Waar de Belgen de afgelopen jaren gevrijwaard bleven van extreme kou, heeft de teelt daar deze keer ook langdurig blootgestaan aan temperaturen onder -/- 10 graden Celsius en aan harde wind. De oppervlakte afgedekte prei in het Vlaamse teeltgebied was gering. De aanvoer vandaag op Veiling ZON bedroeg 750 colli, bij The Greenery 500 colli, Op Sint-Katelijne Waver 5.000 colli en op de REO-veilingin Roeselare 27.000 colli. Een week geleden was dat nog bijna wee keer zo veel.
De rem op de aanvoer heeft er voor gezorgd dat de prijs vanaag kon oplopen tot maximaal een kleine euro per kilo. “ik reken erop dat het aanbod de komende periode ook beperkt blijft, ik ben behoorlijk pessimistisch over de prijsvorming van prei die onder afdekking geoogst kan worden”, aldus een vertegenwoordiger.
Winterbloemkool twijfelachtig
Voor een goede schade-inventarisatie is het nog wat te vroeg, omdat nog niet duidelijk is of de sapstroom alsnog kan herstellen. Dat geldt ook voor winterbloemkool. Afgedekte teelten lijken nu op het oog nog vrij goed, maar geven vaak problemen bij de oogst. Volgen sommigen is het doek voor winterbloemkool al gevallen, anderen gokken erop dat met de name de laatste winterrassen het alsnog redden.
Spruitenoogst beperkt
Een eerste inventarisatie bij spruiten leert dat ook hier flinke deuken zijn geslagen. Op veel plekken wordt – in ider geval nu- niet meer geoogst. Op Schouwen-Duiveland en op Voorne Putten lijkt de situatie nog het minst ongunstig en wordt nog geplukt, maar ook daar varieert de toestand per perceel. Het is afhankelijk van de ligging van het gewas ten opzichte van de luwte, en de plantrichting van het gewas ten opzichte van de wind tijden de vorst. Wat blad op de stam blijkt vaak het verschil te maken tussen goede en verdroogde spruiten. Goede spruiten leverden vandaag 70 á 80 ent per kilo op, dat is nog niets te veel bij een productie van 10 tot per hectare.
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Joost Stallen