Doorgaan naar artikel

Vorst en wind geselen stellingaardbeien

Aardbeitelers met teelten in de open lucht beleven een bizar voorjaar, met uitdrogend, ijskoud weer in het afgelopen weekend als voorlopig dieptepunt. Vooral teelten op stellingen hebben door de lage rv en de doorstaande felle wind veel te lijden.

Peter van de Ven uit Oisterwijk moest vanmorgen constateren dat veel van de folie over zijn stellingkapjes kapot is. De oorzaak is een combinatie van kilo’s ijs op de kapjes (een gevolg van de nachtvorstberegening) in combinatie met veel wind. Hoe de planten zich hebben gehouden, is nog niet duidelijk. Vooralsnog gaat Van de Ven ervan uit dat de trayplanten een flinke tik hebben gehad, maar dat ze de bizarre omstandigheden tot nu wel overleefd hebben. De komende nachten zal er weer beregend moeten worden, verwacht hij. De planten zijn in week 10 geplant, en tot vorige week waren ze goed aan het inwortelen. “Inmiddels denk ik dat de telers die nog niet geplant hebben, nu beter af zijn.”



Vorig week donderdag en vrijdag plantte hij ook moederplanten voor de vermeerdering. “In de nacht van zaterdag op zondag werd dit gewas beregend, totdat de beregeningspomp er de brui  aan gaf. Daardoor kon er vannacht niet beregend worden. Hoe deze planten erdoor zijn gekomen, is een vraagteken.”



Voor stellingtelers die in week 10 hebben geplant, en geen nachtvorstberegening op hun gewas heb ben gezet, is de situatie ongunstiger. Een teler in de buurt van Breda moest al na de vorstnacht van 12 op 13 maart (in week 11, met nachttemperaturen richting -10 gaden) constateren dat zijn gewas een vernietigende dreun had opgelopen. De teelt wordt vervangen.



Deskundige Harrie Pijnenburg van DLV Plant verwacht dat de productieteelten in de grond er tot op heden relatief goed vanaf gekomen zijn. De normaalteelten lopen het minste risico, behoudens de planten waarbij de neuzen wat verder boven de grond staan. “Dat geeft wellicht wat bruinverkleuring. Voor de eerste gekoelde teelten ben ik ook niet zo bang. Punt is wel dat de planten nog niet zijn ingeworteld, dan dreigt het gevaar van uitdroging.



Ronduit ongerust is Pijnenburg over de eerste plantingen van warm opgekweekte gewassen als andijvie en Chinese kool, “vanwege de vorst, en vanwege de uitdroging.”

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin