In de vakantieperiode tussen de feestdagen maakt Patrick van der Voort in Honselersdijk gebruik van dan beschikbare scholieren om een rondje knoppen en bloempjes weg te halen in het eerste oksel.
Hij wil in dit stadium nog niet te snel gaan toppen. “We zijn nu nog voorzichtig met toppen, om daarmee niet per ongeluk ook een bloem uit het tweede oksel weg te halen.” Hij wil namelijk al op het tweede blad de eerste zetting toelaten, om daarna op het vierde blad de tweede vrucht aan te houden. “Daarmee hopen we meer regelmaat te creëren dan vorig jaar, toen we op het derde en vierde begonnen. We telen voor de Engelse markt het ras Artega, met fijnere kwaliteitsvruchten. Dat is een krachtig gewas, dat je vroeg moet belasten om het in balans te houden.”
Groei beheersen
Vanwege die groeikracht beheersing brengt hij bewust ook een flink dag/nacht-verschil aan in temperatuur. Na de rustige start tijdens het poten op 10 en 11 december op 20 graden Celsius vlak, is de instelling al snel naar 22 en 23 graden Celsius gegaan. Inmiddels staat de dagtemperatuur op 22 graden met een graad lichtverhoging, en zal de nachttemperatuur eind week 1 uitkomen op 18 of 19 graden.
Kier in folie
Boven het gewas ligt een beweegbaar LS10 schermdoek met daaronder een vast AC-folie. Vanwege het foliescherm gaat het doek elke dag open, meestal rond 10.00 uur als het redelijk licht begint te worden. Rond 17.00 uur wordt het doek weer dicht getrokken.
In het verder vastgeniete folie is bij enkele banen in de kas ook de mogelijkheid gemaakt om op een aantal plaatsen een kier te trekken, en die daarna weer te sluiten. Daarvan is met het zachte weer tegen het eind van het jaar al gebruik gemaakt.
Interen mat
Na een standaard start met om de vier uur beurtjes van 80 cc, is de watergift terug gebracht naar één beurt van 100 cc. per dag. “Dat blijft zo nog wel even staan, waardoor de mat langzaam zal gaan interen.
Formaline foggen
Vrij direct na het planten is de eerste van drie behandelingen om de vijf dagen met Vertimec uitgevoerd. Daarbij zijn achtereenvolgens Tracer, Calypso en Primor meegegeven. Omdat hij geen plaaginsecten heeft gezien, verwacht hij daarmee schoon te kunnen starten.
Tijdens de afgelopen teeltwisseling is de hele kas grondig schoongemaakt. Er is dit keer ook formaline gefogd. “Niet zozeer voor de beesten, als wel voor het schoon krijgen van het scherm en de goten, wat met de normale schoonmaakronde niet meer goed lukte. We zijn tevreden over het resultaat.”
Graanpollen
Over enkele weken kunnen de biologische bestrijders weer ingezet worden. Van der Voort gaat binnenkort ook graanpollen zaaien, om de biologische luisbestrijding zo lang mogelijk vol te houden. “We hangen nog maar aan een paar correctiemiddelen. En met die nieuwe etikettering dreigt ook het aantal toepassingen beperkt te worden. We willen daarom toch ervaring met die graanpollen gaan opbouwen, voor als het in de toekomst echt moeilijker gaat worden met de chemische bestrijding.”