De contractvoorwaarden blijven voor de meeste groenten gelijk, meldt de Belgische Boerenbond. De bloemkool- en courgetteteelt krijgen de meeste klappen te verduren met prijsdalingen van respectievelijk 6 en 5 procent.
Signalen uit België zijn een voorbode voor de situatie in Nederland. Naast het prijsniveau blijven ook de volumes van de meeste groenten volgens de Boerenbond gelijk. Het areaal prei staat onder druk, omdat er veel vrij wordt aangevoerd. Voor knolselderijtelers geldt een prijsverhoging van 2 euro per ton na de jaarwisseling, vanwege het toenemende risico.
Het courgette-areaal krimpt, omdat verwerker Pinguin de teelt verplaatst van West-Vlaanderen naar het goedkopere Polen. De dalende bloemkoolprijzen zijn volgens de afnemers noodzakelijk voor behoud van het marktaandeel.
Ook Lou Heinen, directeur productie bij Oerlemans Foods, verwacht weinig verandering in de industriegroente-arealen. Hij geeft aan dat het contracteren vooral in de maand februari plaats heeft. “Ik denk dat het voor de hele agrarisch sector geldt dat de oppervlaktes niet veel afwijken van vorig jaar.”
Verkoopleider Perry Kuilboer van Bejo Zaden voorziet eveneens een stabilisatie in de groente-arealen. “Een krimp heeft geen zin en ruimte voor groei is er niet. We zien wel een lichte verschuiving naar een groter areaal rode kool, omdat dit gewas goed geprijsd is.” De komende vijf weken wordt er meer duidelijk over de groente-arealen, zegt Kuilboer. Voor Bejo Zaden verwacht hij een klein plusje in het marktaandeel. “Groei is voor ons realistisch in broccoli, spruiten, rode kool en asperges.”
De Boerenbond merkt op dat de verkoop niet slecht is en de markt stabiel qua hoeveelheid.