Vanuit journalistenlogica geredeneerd – dat wil zeggen, persoon die veel achter een beeldscherm zit te werken, met de openslaande deuren naar de stadsgracht, waar zijn huis aan ligt, al de hele zomer wijd open – is het een prima zomertje. Niet ál te heet, zeker niet te veel regen, maar ook niet te weinig na al die natte maanden.
Maar onbekommerd blij zijn met lekker zomerweer – ook voor de fruitplukkers en voor de afzet van wat we met een ouderwets woord nog best saladegroenten mogen noemen – dat kan niet meer. Want klimaatverandering zorgt toch ook deze zomer weer voor allerlei records. Verontrustende records. Maandag 22 juli bijvoorbeeld schijnt de warmste dag ooit te zijn geweest. Althans, als je het tijdperk van de dinosaurussen niet meerekent.
Ja, dat is verontrustend. Zeker als je in landen woont waar 40 graden heel normaal is geworden en 50 graden ook al meedoet. Maar ja, ook voor de Nederlandse tuinder en boer zou klimaatverandering tot diepgaand nadenken moeten leiden: hoe kan ik de risico’s, die met het nieuwe normaal van elkaar snel opvolgende weersextremen gepaard gaan, voorblijven?
Wie is zich nu bijvoorbeeld al aan het wapenen tegen de oprukkende Aziatische hoornaar?
Verzekeren?
Je ertegen verzekeren en verder op de oude voet denken door te kunnen telen, dat is net zoiets als een helm opzetten en dan denken dat je ook wel veilig met je ogen dicht door Amsterdam kunt gaan fietsen.
Het toverwoord is dan risicomanagement. Met dien verstande dat het rijtje klimaatrisico’s waar je je als ondernemer tegen moet wapenen achteraf meestal net niet helemaal compleet bleek te zijn. Want wie is zich nu bijvoorbeeld al aan het wapenen tegen de oprukkende Aziatische hoornaar? Een megawesp die heel lelijk steekt, maar die ook dol is op zoet fruit en op bijen en andere bestuivers. Hele bijenkasten worden uitgemoord door de hoornaar, waarvan in Brabant en Zeeland nu honderden nesten worden gevonden. Een plaag die snel groeit, maar die nu nog beheerst kan worden. Als overheden, bedrijven en burgers het serieus genoeg zouden nemen. Dat zal vermoedelijk pas gebeuren als het eigenlijk al te laat is.