Cees Veerman gaat zich 5 dagdelen per week bezig houden met herstructurering glastuinbouw en verbeteren van de afzet in de glasgroentesector.
Dat blijkt uit plannen voor de samenwerking tussen bedrijfsleven, overheden en Rabobank in de zogeheten Coalitie HOT. Veerman krijgt voor zijn werkzaamheden 135.000 euro per jaar, inclusief reis- en verblijfskosten. In de praktijk maken bestuurders meer uren dan begroot. Veerman is in ieder geval de komende twee jaar trekker van de verschillende deelplannen in zogeheten satellieten. Eind deze week worden de handtekeningen gezet onder de samenwerkingsovereenkomst tussen overheid en tuinbouwbedrijfsleven.
Voor de glasgroentesector is nu een geheel nieuwe structuur uit de grond gestampt, met de Federatie Vruchtgroenteorganisaties (FVO) en de Coalitie Herstructurering en Ontwikkeling Tuinbouw (HOT). Uit de plannen valt verder op te maken dat de FVO ook lobby tot haar taken ziet.
Nieuwe GMO-strategie
Op gebied van GMO en mededinging lijken de doelstellingen breed geformuleerd. Daar moet de nieuwe nationale strategie ruimte bieden om het aanbod aan te passen aan de vraag. Telersverenigingen moeten afspraken kunnen maken met afnemers om bij dreigend overaanbod extra product af te zetten. Ook moet de toepassing en handhaving van GMO worden heroverwogen. Deze satelliet staat onder leiding van topambtenaar Hans Hoogeveen van EZ. Ook Ton Wortel (The Greenery) is bij dit deelhoofdstuk over GMO betrokken namens de FVO.
Regionale aanpak
Uit de plannen blijkt verder dat herstructurering per regio wordt opgepakt met regionale stuurgroepen, waarin tenminste vertegenwoordigers zitten van B&W, de provincie, een lokale Rabodirecteur en afgevaardigden van het hoogheemraadschap en energiebedrijf. De rol van regionale makelaars moet nog worden ingevuld.