In de vijf jaar voor 2015 is in in Nederland in totaal voor 200 miljoen euro aan nieuwe duurzame kassen aanvragen groenverklaring gedaan.
Het gaat dan om investeringsplannen voor nieuwe kassen waarbij via de bank en gelieerd groenfonds een aanvraag wordt gedaan voor een aantrekkelijkere groene lening. In die periode is voor 175 miljoen euro aan nieuwbouwplannen voor duurzame kassen zo’n groenverklaring afgegeven op een totaal van 3 miljard projectvermogen over alle sectoren. Voor biologische landbouw (plantaardig en dierlijk) werd overigens in die periode voor 350 miljoen euro aan projecten een groenverklaring gegeven.
Topjaar
Dat blijkt uit antwoorden van het ministerie van Infrastructuur & Milieu op vragen uit een schriftelijk overleg. Cijfers over 2015 zijn nog niet beschikbaar. Het jaar 2010 (81 miljoen euro aan projectvermogen) en 2013 (48 miljoen euro) waren de jaren met de meeste groene investeringsplannen voor kassen. In 2010 ging het om gemiddeld grote kassen, omdat niet meer groenverklaringen zijn afgegeven voor dat jaar dan in bijvoorbeeld 2013 (12 om 13).
De kosten van de Regeling groenprojecten bestaan uit de belastingderving vanwege het fiscale voordeel dat spaarders en beleggers genieten. Dit jaar raamt het ministerie dat de kosten op 97 miljoen euro liggen.
Verbreding
De politieke partijen willen de groenregeling ook voor zaken als diervriendelijke proeven inzetten en andere sectoren dan melkveehouderij en glastuinbouw. Volgens het ministerie is er bij banken geen draagvlak om voor varkenshouderij en pluimveehouderij innovaties in duurzaamheid te ondersteunen voor zover het niet om biologische productiemethoden gaat.