Groenten & Fruit Actueel
||

Vondst twee Q-status trips raakt ook groentekas

De vondst van twee tripssoorten bij import van sierteelt kan consequenties hebben voor groentetelers.
Ook voor groentetelers heeft deze vondst gevolgen, stelt de NVWA desgevraagd. Foto: Bram Becks Fotografie

Ook voor groentetelers heeft deze vondst gevolgen, stelt de NVWA desgevraagd. Foto: Bram Becks Fotografie

De vondst van twee tripssoorten bij import van sierteelt kan consequenties hebben voor groentetelers.

Bij een bedrijf in Nederland zijn begin november in één bezoek twee verschillende tripssoorten met een hoge bestrijdingsstatus (Q-status) aangetroffen op geïmporteerde sierteelt. Het gaat om Scirtothrips aurantii en Scirtothrips dorsalis. Scirtothrips dorsalis is al eerder in Nederland aangetroffen, maar succesvol bestreden. Voor Scirtothrips aurantii betreft het de eerste vondst op Nederlandse bodem. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft maatregelen opgelegd, maar maakt niet bekend waar de vondst is gedaan.

Verwarmde teelt

Ook voor groentetelers heeft deze vondst gevolgen, stelt de NVWA desgevraagd. De opgelegde bestrijdingsmaatregelen kunnen uiteenlopen van een intensief gewasbehandelingsschema tot volledige vernietiging van al het plantmateriaal op de besmette teeltlocatie. ”De maatregelen in een besmette kas zullen van eenzelfde kaliber zijn, ongeacht het gewas. Het organisme zal uitgeroeid moeten worden en hiervoor kan een specifieke aanpak nodig zijn afhankelijk van de situatie.”

De NVWA noemt als voorbeeld de paprikateelt, waar eerder een bestrijdingsroute wordt gevolgd. “Dat betreft een verwarmde teelt waarin het organisme sneller kan ontwikkelen en dus verspreiden. Echter leidt dit ook tot de mogelijkheid voor een snellere bestrijding en monitoring van de uitroeiing wegens de hogere temperaturen. Oftewel, in verschillende teelten kunnen uiteenlopende maatregelen opgelegd worden die situatieafhankelijk zullen zijn.”

Gevolgen afzet

De afzet ondervindt weinig hinder. “Een visuele inspectie voldoet voor de afzet van geoogste producten uit een besmette kas met S. dorsalis of S. aurantii. Hiervoor geldt dat er geen levende exemplaren van het organisme zijn aangetroffen én de producten niet (tijdelijk) op een andere teeltlocatie komen te staan.”

Heeft dat dan gelijk exportconsequenties voor Nederlandse groenten uit de kas? “Er gelden nu bij een vondst geen bijzondere eisen met betrekking tot de afzet van Nederlandse producten”, stelt de NVWA desgevraagd.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers