De bruin gemarmerde schildwants (Halyomorpha halys) wordt op steeds meer plaatsen in Nederland aangetroffen. Ook eerste schade aan fruitgewassen werd deze zomer gevonden.
Deze schildwants ofwel stinkwants lijkt op de grauwe schildwants. De van oorsprong uit Azië afkomstige wants is sinds enkele jaren een enorme plaag in Zuid-Europa. Schade ontstaat door aanprikken van vruchten. Deze raken daardoor in de verdere ontwikkeling misvormd. Ook groenten als paprika en tomaat kunnen schade ondervinden.
Er bestaat geen doeltreffend chemisch bestrijdingsmiddel tegen deze schildwants. In zwaar getroffen landen als Italië wordt nu geëxperimenteerd met het uitzetten van natuurlijke vijanden, zoals de Samoerai-sluipwesp Trissolcus japonicus, eveneens uit Azië.
Verspreidingsgebied schildwants
In Nederland is deze schildwants voor het eerst in 2018 aangetroffen. Een overzicht van de waarnemingen is te vinden op waarneming.nl. Onderzoeker Karin Winkler van Wageningen UR vertelde op de open dag van Proeftuin Randwijk dat de wants inmiddels in heel Nederland tot zelfs op de Waddeneilanden is waargenomen.
Burgers reageerden volop op de oproep van Wageningen UR om foto’s van verdachte wantsen op te sturen voor. Het insturen van foto’s wordt nog steeds gewaardeerd om zo zicht te houden op de uitbreiding in Nederland.
Op de meeste ingezonden foto’s was de grauwe schildwants te zien, een soort die erg op de nieuwe schadelijke wants lijkt. Maar bij 5% van de meldingen was het raak en dan vaak met meerdere waarnemingen uit dezelfde plaats. Volgens Winkler zijn in Nederland inmiddels ook bruingemarmerde schildwantsen in boomgaarden gevonden en is de eerste schade aan vruchten ontstaan. Deze schade is duidelijk aan de nieuwe wants te wijten.
Monitoring en bestrijding schildwants
Mogelijk gedijt de wants in Nederland minder goed dan in Zuid-Europa waar het klimaat warmer is en de winters milder zijn. Hopelijk wordt binnenkort naast de schildwantsplaag ook de Samoerai-sluipwesp in Nederland aangetroffen. Deze 1 mm kleine ei-parasiet werd eerder in Italië en Zwitserland en afgelopen jaar ook in Duitsland aangetoond. In onderzoek zijn ook meerdere vallen voor het vangen van de wantsen voor monitoring en bestrijding.