Hardfruitteler Wilfred Zweeren in Tienhoven heeft een paar percelen chemisch gedund. “Maar er is bepaald geen wondermiddel. Volgend jaar hopen we dat wel tot onze beschikking te hebben.”
“In het onderzoek is ruimschoots bewezen dat dat nieuwe middel goed werkt. Daar wordt al jaren gesproken over het middel X, maar inmiddels is de naam bekend: Brevis. Het is wel een heftig middel, dus een toepassing is niet zonder risico. Volgend jaar zal ik het toepassen op percelen met jaarlijks veel dunwerk. Nee, niet alle percelen, want dan ga je brokken maken.”
Door de droogte moet hij vol aan de bak met watergeven. “Er is een behoorlijk neerslagtekort. Elke dag geven we water via de druppelbevloeiing. Vrijdag (17 juli) wordt het weer 33 graden. We moeten serieus aan de bak om het vocht op peil te houden. Een groeistilstand kunnen we nu niet gebruiken, er mag niets meer misgaan. We geven twee keer per dag water, 4 liter per boom per dag. Op hete dagen voeren we dat op tot 6 liter. We geven steeds kali en stikstof mee om zo aan de norm van het aantal grammen per boom per maand te komen.”
De perenbladvlo gaf Zweeren dit jaar de nodige kopzorgen. “Het was weer een enorm gevecht. Die perenbladvlo beschermt zich door in een vette druppel te kruipen. Als er erg veel van zijn, wordt alles plakkerig, ook de peren. Daarna wordt alles zwart door een schimmel, met ook zwarte vegen op de peren. Als je eens een flinke bui krijgt, spoelt alles van de boom af, maar dit keer bleef het droog. We zijn in de weer geweest met beregenen en spuiten om het vet kwijt te raken en we hebben een keer extra met Vertimec bestreden.”
“Gelukkig was er op 8 juli een stortbui, waardoor al het vet er af ging. Nu zijn de natuurlijke vijanden in opmars en ontstaat er een natuurlijk evenwicht, waardoor het vanaf nu geen probleem meer zal zijn. Daarom ook is het einde van de toelating van Vertimec een grote zorg. Nu maar hopen dat we volgend jaar regelmatig een bui hebben, anders weet ik niet hoe je dit probleem kunt oplossen.”