Groenten & Fruit Actueel
||

Voedselzekerheid onder druk

Er komt een korting van 20% op de stikstofgebruiksnorm in vollegrondsgroentegewassen. Dit beleid zet druk op de voedselzekerheid.

Laatst geüpdatet:

WUR heeft wetenschappelijk vastgesteld wat de gewasbehoeften zijn. Foto: Peter Roek

WUR heeft wetenschappelijk vastgesteld wat de gewasbehoeften zijn. Foto: Peter Roek

Voor het komende jaar is aangekondigd dat er een korting van 20% komt op de stikstofgebruiksnorm in vollegrondsgroentegewassen. Dat is op basis van een advies van Wageningen UR. Die heeft eerst wetenschappelijk vastgesteld wat de gewasbehoeften zijn en geeft nu een advies aan het ministerie van LVVN om daar bij de gebruiksnorm 20% onder te gaan zitten.

Mij ontgaat de logica hiervan. Bovendien geldt dat alleen voor Nederland, in de rest van Europa is dat niet het geval. Het effect van 20% minder ‘voedsel’ is dat een gewas minder goed groeit. Dat betekent minder stikstofopname en meer kans op ziekten en plagen, waardoor meer gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Die hebben in een minder goed groeiend gewas ook nog eens een mindere werking. Minder opname betekent ook meer uitspoeling en dan werkt deze maatregel juist averechts op het beoogde effect.

De V van Voedselzekerheid in LVVN

Als een mens minder te eten krijgt dan hij nodig heeft, dan vermagert die persoon en krijgt minder weerstand. Als kinderen zonder ontbijt naar school moeten, dan vinden we dat zorgwekkend. We willen graag dat mensen vitaal oud worden en daarbij past een eetpatroon met veel groenten en fruit. Daar kunnen wij voor zorgen, maar alleen als we goede producties halen op gewasbehoeften. In de afkorting LVVN staat een van de V’s voor Voedselzekerheid, maar door dit beleid komt die voedselzekerheid juist onder druk te staan.

Onvoorstelbaar, een advies dat 20% onder de gewasbehoefte ligt

Minder zelfvoorzienend

We zitten in Nederland in een groene bubbel en zijn gewend aan volle winkelschappen met het hele jaar door gezonde, verse groenten. Met dit beleid is dat voor de toekomst niet langer gegarandeerd. Dat zou ertoe kunnen leiden dat steeds meer groenten uit ‘Verweggistan’ moeten komen. In China zien we juist het omgekeerde gebeuren, dat land is inmiddels voor 90% zelfvoorzienend terwijl dat eerder slechts voor 50% het geval was. Hier zitten we meer op de ‘milieutoer’ en dat leidt er dan toe dat we minder zelfvoorzienend aan het worden zijn.

Wageningen UR heeft door de tijd heen veel goed onderzoek verricht. Op basis van dergelijke onderzoeken zijn ook de gewasbehoeften vastgesteld. Dat diezelfde instantie ambtenaren met weinig kennis van de praktijk dan durft te adviseren daar 20% onder te gaan zitten, is onvoorstelbaar. Ze zagen daarmee ook aan poten van hun bestaansrecht, want als we in Nederland niet langer op een adequate manier groenten kunnen blijven telen, dan is er ook geen onderzoek meer nodig.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers