Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

Voedselbos groeit langzaam naar volwassenheid

Geen voedselbos is hetzelfde. Je moet als teler dus zelf veel uitvinden en aanvoelen. Onderzoek door onder meer WUR en HAS toont echter aan dat een voedselbos van een paar hectare teelttechnisch en economisch prima uit kan.
Pionier Wouter van Eck eind september in zijn volgroeid voedselbos Ketelbroek bij de rode kornoelje en de uiensoepboom. Foto: Ton van der Scheer

Pionier Wouter van Eck eind september in zijn volgroeid voedselbos Ketelbroek bij de rode kornoelje en de uiensoepboom. Foto: Ton van der Scheer

Geen voedselbos is hetzelfde. Je moet als teler dus zelf veel uitvinden en aanvoelen. Onderzoek door onder meer WUR en HAS toont echter aan dat een voedselbos van een paar hectare teelttechnisch en economisch prima uit kan. Telers zien het als interessante aanvulling op de hoofdteelten van hun lopend bedrijf. En ook banken staan niet meer sceptisch aan de zijlijn.

Wouter van Eck was in 2012 de eerste in Nederland die het erop waagde een lapje boerenland om te bouwen tot voedselbos. “First is forever, zeggen ze wel, maar ik ervaar het niet als een zwaar lot”, zegt Van Eck lachend. De eeuwige eerste is met zijn bedrijf genaamd ‘Voedselbos Ketelbroek’, in het buitengebied van Groesbeek, immers al jaren gearriveerd in het stadium dat dat lapje van een kleine 2 hectare zichzelf onderhoudt.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers