De Vlaamse overheid wil in deze energiecrisis een roadmap uitwerken met energiemaatregelen en alternatieve bronnen voor glastuinbouw.
Er bestaat al het Vlaamse Energie- en Klimaatplan voor glastuinbouw. Binnen dat initiatief wordt nu een rondetafelgesprek georganiseerd ‘om de langetermijntransitie een boost te geven’. Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) wil eigenlijk een roadmap uitwerken waarbij enerzijds wordt ingezet op energie-efficiëntie en anderzijds op externe en alternatieve energiebronnen.
Ongeveer 10% van de telers heeft liquiditeitsproblemen als gevolg van de gascrisis. De percentage loopt op bij hoogblijvende gasprijzen. Het deel van de telers met een WKK wordt al ondersteund met Vlaams vergroeningsbeleid. Telers krijgen certificaten voor energiebesparing met WKK. Deze certificaten (voor jonge WKK-installaties) kunnen telers verkopen aan energie-intensieve industrieën of de netbeheerder. Dat levert gemiddeld circa € 100.000 per bedrijf per jaar op.
Of dat in de huidige energiemarkt voldoende is en hoe deze steun zich verhoudt tot de Nederlandse fiscale vrijstellingen rond WKK, is niet duidelijk.
De Vlaamse regering bracht recent al wel een steunregeling waarbij bedrijven tegen lage rente en gunstige terugbetalingsafspraken geld kunnen lenen. In Nederland wordt gewerkt aan een steunpakket.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/