Doorgaan naar artikel

‘Virus met 42 families als waardplant’

“Het is het jaar van het virus”, concludeert Wim van den Eertwegh in Kessel (L.).

Zijn opmerking is tweeledig, want in de teelt van zijn Chinese kool hield het Turnip Mosaic Virus (TuMV) danig huis en de afzet van zijn fritesaardappelen heeft te maken met de gevolgen van het sluiten van de horeca als gevolg van het coronavirus. “Maar ja, we hebben er mee te dealen. Het allerbelangrijkste is toch om zelf gezond te blijven.”

Turnip Mosaic Virus TuMV

Hoewel meerdere oorzaken de revue passeerden, blijkt uiteindelijk dat alle verschijnselen die Van den Eertwegh het afgelopen seizoen in zijn Chinese kool aantrof, te herleiden zijn naar TuMV. “Dat virus kan worden overgebracht door bladluizen. Waardplanten zijn alle kruisbloemigen, dan hebben we het over 42 families en 250 soorten. Daar kan het allemaal inzitten. Voor volgend jaar is het afwachten wat er gaat gebeuren, maar laten we van het positieve uitgaan en dat is dat we er dan totaal geen last meer van hebben. Meer dan de bladluizen goed bestrijden kun je in ieder geval toch niet doen of je zou het gewas moeten afdekken. Alleen rust fijnmazig gaas behoorlijk zwaar op het gewas, gaat er maar 80% van het licht doorheen en kost het € 1 per m2.”

Meerdere gewassen

Als voordeel voor zijn bedrijf ziet Van den Eertwegh nog dat hij niet afhankelijk is van alleen maar Chinese kool. “Nadat we enkele weken geleden de laatste Chinese kool hebben geoogst omdat de prijs was gezakt tot minder dan 20 cent per kilo, zijn we onze rode en witte kool in de bewaring gaan zetten. Afhankelijk van de marktsituatie kunnen we daarmee aan de slag. Verder hebben we ook nog geforceerde rabarber, natuurrabarber, suikerbieten, asperges en 150 vleeskoeien.”

Markt fritesaardappelen

De fritesaardappelen zijn inmiddels ook van het veld. “Maar die markt ondervindt de gevolgen van de horecasluiting. Een lokale verwerker heeft normaal 70 tot 80 ton per week nodig, op het moment vraagt hij ongeveer de helft en dan had hij tot nu toe nog het geluk dat er nog afzet in Duitsland was, maar vanaf maandag 2 november is de horeca in Duitsland ook dicht. Je kunt ze natuurlijk bewaren, en dat zal ook veel gebeuren, maar die aardappelen blijven wel boven de markt hangen. Ik denk dat we ook wat dat betreft nog lang met het coronavirus te maken zullen hebben. Voor ons mensen lijkt me de enige remedie een goed werkend vaccin, maar voor dat er is, zitten we zeker in 2021. En dat geldt ook voor het normaliseren van de markt voor fritesaardappelen.”

Auteur Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Wim van Eertwegh. Foto: Van Assendelft
Wim van den Eertwegh

asperge-, rabarber- en Chinese koolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin